Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Använder ryske oligarkens förmögenhet – mot Putin

Specialstyrkan har beslagtagit yachter, hus och bilar från Putins vänner.
Foto: VALERIY SHARIFULIN / SPUTNIK / KREMLIN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Konfiskerade ryska oligarkpengar används för första gången till att hjälpa Ukraina.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ukrainas riksåklagare Andriy Kostin
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA:s justitieminister Merrick Garland och Ukrainas riksåklagare Andriy Kostin möttes i Washington i fredags.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

USA ska för första gången använda ryska oligarkmiljoner för att hjälpa Ukraina.

Pengarna, motsvarande 57 miljoner, är beslagtagna från ultranationalisten Konstantin Malofejev som finns på både EU:s och USA:s sanktionslistor, skriver AFP.

Beskedet kommer efter ett möte mellan USA:s justitieminister Merrick Garland och Ukrainas riksåklagare Andriy Kostin i Washington i fredags. 

– I dag tillkännager jag att jag auktoriserat den första transaktionen någonsin av beslagtagna ryska pengar för användning i Ukraina, säger Merrick Garland enligt CNN

– Ryska krigsförbrytare ska inte ha en tillflyktsort i USA, säger han.  

Det var i april förra året som 5,4 miljoner dollar konfiskerades från den ryske oligarken Konstantin Malofejev när USA kraftigt utökade sina sanktionspaket mot Ryssland, som delvis funnits på plats sedan annekteringen av Krim 2014.

Ska bygga upp Ukraina

Enligt justitieministern kommer miljonerna att gå till det ukrainska utrikesdepartementet.  Riksåklagaren Kostin skriver på Twitter att man vill ”återuppbygga Ukraina” med pengarna. 

– Vi är tacksamma gentemot USA för deras avgörande ansträngningar och stöd. Det ukrainska folket kommer inte att glömma, säger han efter mötet enligt CNN.  

Riskkapitalisten och miljardären Konstantin Malofejev, som bland annat äger investmentfonden Marshall Capital Partners, ses som en av de största finansiärerna av de pro-ryska separatisterna i östra Ukraina.

USA svartlistade i april ett nätverk bestående av ett 40-tal individer ledda av Malofejev som uppgavs försöka komma undan sanktionerna. 

https://twitter.com/AndriyKostinUa/status/1621614550008188929?s=20&t=yLj6cu4G70-6D9etYkvZsA

Se även: Var Rysslands rikaste man – fängslades av Putin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.