Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Antony Blinken: Kinas ballong del av massiv övervakning

Flera misstänkta spionplaner stoppade i USA.
Antony Blinken bekräftade tidigare uppgifter i media om att USA informerar sina allierade om ett massivt kinesiskt övervakningsprogram med spionballonger.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT
Ballongen sköts ner utanför South Carolina.
Foto: CHAD FISH / AP/ TT

Kina har drivit ett omfattande övervakningsprogram med hjälp av spionballonger.

Nu bekräftar USA:s utrikesminister Antony Blinken uppgifterna.

– USA har inte varit ensamt mål i det här programmet, säger han.

Den kinesiska spionballongen som sköts ner vid USA:s kust var en del av ett omfattande kinesiskt övervakningsprogram. Det beskedet har USA gett sina allierade världen om, avslöjade Washington Post på tisdagen. 

Nu bekräftar USA:s utrikesminister Antony Blinken uppgifterna.

– Kina har brutit mot fria länders suveränitet på fem kontinenter, sa han på en pressträff.

FBI undersöker just nu resterna av spionballongen på sitt laboratorium i Quantico i Virginia, där man hoppas kunna ta reda på vilken typ av information som ballongerna kunnat fånga upp – och hur man bäst ska kunna hindra dem i framtiden. 

– Vi får fram mer information timme för timme, när vi arbetar med ballongen. Vi kommer att dela relevanta fynd med kongressen och med våra allierade runtom i världen, säger Blinken.

Har flugit över 40-tal länder

Enligt Washington Post och CNN har den kinesiska verksamheten haft sin bas i provinsen Hainan och pågått i flera år. Det är oklart hur stor ballongflottan är, men över 20 uppdrag ska ha utförts på fem kontinenter – och över 40-talet länder – under de senaste åren. Något halvdussin uppdrag uppges ha utförts över amerikanskt luftrum. Enligt uppgifter till ABC News Martha Raddatz ska två av intrången ha skett nära Coronado, Kalifornien, och Norfolk, Virginia, där USA har stora flottbaser. Övriga ska ha skett över Hawaii, Florida, Texas och Guam, där ju USA också har en stor flottbas.

Andra länder som berörts är bland andra Japan, Indien, Vietnam, Taiwan och Filippinerna, skriver Washington Post.

– Kineserna har helt enkelt tagit en väldigt gammal teknologi och parat ihop den med moderna kommunikations- och observationsteknik. Det är ett jätteuppdrag, säger en källa.

Ballongerna ska inte alltid ha varit av samma modell som den som sköts ner i helgen. De ska finnas i flera olika varianter. 

Fiskarens bilder – ballongen fraktas till land

Sköts ned utanför South Carolinas kust.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.