Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Antonia, 28, och Jenny, 27, har döpt det kvinnliga ståndet

Antonia Nordin skrev tillsammans med Jenny Hedlöf en uppsats om kvinnans genitala respons vid sexuell upphetsning. Foto: PRIVAT
”An online survey of Swedish women’s sex lives: Investigating their satisfaction of sex life, perceived genital response and the need for a word describing female genital response”, heter uppsatsen som ännu inte är publicerad. Foto: PRIVAT

När Antonia Nordin, 28, och Jenny Hedlöf, 27, började studera till barnmorskor insåg de att det inte fanns ett ord för att beskriva det kvinnliga ståndet.

Nu har de faktiskt kommit på ett förslag.

För barnmorskestudenterna Antonia Nordin, 28, och Jenny Hedlöf, 27, vid Karolinska institutet i Stockholm väcktes intresset för det ”kvinnliga ståndet” så tidigt som första terminen på utbildningen.

Antonia Nordin berättar att en föreläsare pratade om manliga och kvinnliga könsorgan, och skrattade ursäktande bort att det inte finns något ord för att beskriva vad som händer i kvinnans genitalia när hon blir upphetsad.

– ”Jag brukar bara säga motsvarigheten till manligt stånd”, säger Antonia Nordin att föreläsaren kallt kunde konstatera.

I sin magisteruppsats, som ännu inte är publicerad, föreslår Jenny Hedlöf och Antonia Nordin ett namn för det ”kvinnliga ståndet”: dyna.

Redan då bestämde sig de blivande barnmorskorna för att det var kvinnans sexuella funktion de ville skriva om i sin examinerande magisteruppsats – och framför allt namnge fenomenet.

Antonia Nordin, 28. Foto: PRIVAT
Jenny Hedlöf, 27. Foto: PRIVAT

Fick pris för uppsatsen

I dag är uppsatsen färdigställd, och fick pris av Barnmorskeförbundet på konferensen Reproduktiv hälsa för årets mest välgjorda studentuppsats, skriver tidningen Vårdfokus.

– Det kändes jätteroligt, det var verkligen jättekul. Dels att våran skola nominerade oss, och sen fantastiskt roligt att vi vann det priset. Det kom som en chock! Vi fick reda på det en och en halv dag innan konferensen, då blev det eld i våra bakar, skrattar Antonia Nordin.

Ordet dyna kommer från översättningen av det latinska ordet ”tumescence” som betyder svullnad, men också kan översättas till dyning.

– Det fick våra tankar att gå till något som välver och växer, som havets vågor som dynar. Det tyckte vi var passande och kom fram till att det är kort och koncist och lättanvänt. Det kan representera hela reaktionen i en kvinnas könsorgan, i stället för att prata om att en liten del av klitoris får stånd eller att man blir våt, säger Antonia Nordin.

Varför tror du att det tidigare inte funnits något ord för det här?

– Det blir mest spekulationer, men som vi har förstått det när vi skrivit arbetet har den manliga sexualiteten historiskt sett fått mer plats. När man har forskat på den kvinnliga sexuella funktionen har det varit ur samhällets rådande perspektiv på kvinnlig sexualitet.

 

LÄS ÄVEN: Sexologen: 6 vägar till en starkare orgasm 

 

Att ämnet äntligen lyfts, menar Antonia Nordin att hon och Jenny Hedlöf är ett positivt tecken.

– Vi är jätteglada att man överhuvudtaget pratar om det här, att det väcks uppmärksamhet att det inte fanns ett ord. Det betyder att man pratar mer om vad som händer i kvinnans kropp.

Huruvida det blir ordet dyna som fastnar i folkmedvetandet återstår att se. Kanske fastnar det i Svenska akademiens ordlista, eller så blir det ett slangord, spekulerar Antonia Nordin.

– Det bästa är att man börjar prata om det, avslutar hon.

Dyna

Antonia Nordin och Jenny Hedlöf, magistrar i sexuell och reproduktiv hälsa, har gett namn åt kvinnans genitala respons vid sexuell upphetsning: dyna.

 

Dyna är en svullnadsprocess som påverkar klitoris, de inre blygdläpparna, inuti vaginan och kring urinröret.

 

I samband med det avges en extra utsöndring av vätska, en känsla av våthet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!