Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anton Lundin Pettersson mördade två i skolan

Anton Lundin Pettersson, 21, misstänks ha tagit sig in på en skola i Trollhättan och mördat två personer och skadat flera andra.
Foto: Privat
Anton Lundin Pettersson poserade framför kameran innan dåden.
Foto: Privat
Polisen kom ut från bostaden med ett antal väskor.
Foto: Jonathan Berntsson

Anton Lundin Pettersson gick in på Kronans skola i Trollhättan, mördade två personer – och sköts av polisen.

Den nu avlidne 21-åringen beskrivs som en lugn, data- och spelintresserad 21-åring som avskydde hiphop-musik.

Han var tidigare ostraffad och hade engagerat sig för en kampanj om folkomröstning om svenskt flyktingmottagande.

– Det här en av de värsta händelserna i svensk historia, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

En till synes tillbakadragen kille som lyssnade på tysk hårdrock och tyckte om tv-spel. Tragedin i Trollhättan har påverkat hela Sverige och har gett eko i nyhetsförmedlingen i resten av världen.

Det var vid 10-tiden Anton Lundin Pettersson, 21, tog sig in på Kronans skola i Trollhättan. Iklädd en hjälm, som påminner om de som tyska nazisterna använde, var han beväpnad med ett svärd och flera vassa föremål. Sedan poserade han med flera elever på bild.

När en av skolans elever skulle hämta en penna fick hon syn på Anton Lundin Petterson.

– Vi trodde att han klätt ut sig inför halloween, säger en av eleverna som tog en bild med mannen.

Sedan ska han ha gått till attack. Elevassistenten Lavin Eskandar, 20 och ett Ahmed, 15, dödades med stickvapen när de kom i mördarens väg. Ytterligare två personer skadades svårt och vårdades på torsdagskvällen fortfarande för sina skador.

Lärare barrikerade rum

Enligt uppgifter till GT ska en lärare, för att skydda sina elever i klassrummet, ha barrikaderat sig framför dörren för att ingen ska komma in – men enligt polisen hade Anton Lundin Pettersson inga utpekade offer sen innan.

– Det var tillfälliga offer. Den första som attackeras är en lärare utanför skolan och de andra personerna är personer som han har träffat på i skolan, säger Thord Haraldsson, kriminalkommissarie.

Efter den blodiga attacken ska Anton Lundin Pettersson ha gjort utfall mot poliser med sitt svärd, varpå polisen sköt. Senare avled han på sjukhuset av skadorna som skotten orsakat. Situationen var kaotisk på platsen strax efter händelsen, enligt flera vittnen.

Kort efter händelsen slog polisen till mot Anton Lundin Petterssons bostad – och polisen ska där ha gjort en hussrannsakan och gjort fynd som man kommer att utreda.

– Vi har hittat saker där som är intressanta men vi går inte in på vad det är, säger Thord Haraldsson på polisens rotel för grova brott, och fortsätter:

– Gärningsmannen var inte känd av polisen sedan tidigare.

Och det är så han beskrivs. Tidigare ostraffad och tillbakadragen. han ska ha arbetat som praktikant på ett företag i Trollhättan och av sina arbetskolleger beskrivs han som "jättelugn" och "tillbakadragen". Han ska även ha haft ett stort intresse för datorspel och musik.

– Han är jättelugn och tillbakadragen. Om detta stämmer är det en fruktansvärd chock för mig. Det kan inte vara sant, säger en av 21-åringens arbetskamrater.

"Tittade ner i marken"

Och bilden om honom återkommer. En av hans grannar, som är mycket förvånad över det som hänt, bekräftar:

– När man hejade tittade han ner i marken och gick raskt och sådana grejer, säger Nicolas.

Så du kände inte honom?

– Nej, det skulle inte kunna gå att känna honom eftersom han aldrig hejade tillbaka. Han var riktigt tyst och för sig själv.

Ytterligare en granne fyller i bilden som målas upp:

– Jag vet att han var här någon gång och lånade ett bord och jag sa att bara du ställer tillbaka det sen. "Jajamän, sa han. Vi ska bara grilla lite.", säger kvinnan och fortsätter:

– Jag uppfattade honom som en normal, skötsam ungdom.

Även en tredje granne, som bodde i närheten och kände till Anton Lundin Pettersson berättar:

– Han har alltid varit trevlig och hälsat. Jag tror det beror på hur man tar en person. Är man trevlig mot någon hälsar den tillbaka.

Det är i nuläget oklart vad som orsakade skjutningen på skolan i Trollhättan. Polisen håller i nuläget på och utreder om det finns något politiskt motiv bakom morden.

På sociala medier har Anton Lundin Pettersson gjort avtryck genom att visa upp ett musikintresse. Han gillade även Sverigedemokraternas Facebook-initiativ för en folkomröstning om invandring.

Högerextrema sympatier

Han har den senaste tiden också visat tydliga sympatier med högerextrema och invandrarfientliga ideologier, vilket stiftelsen Expo skrivit om. Bland annat ska han, enligt den antirasistiska stiftelsen, gillat och spridit filmer som glorifierar nazityskland på Youtube.

Det är bland annat det som gör att polisen utreder eventuella politiska motiv. Skolverket konstaterar att dagens våldsdåd är en "ytterst ovanlig händelse".

– Vi på Skolverket tänker naturligtvis på anhöriga och närstående till de drabbade. Men det som hänt i Trollhättan är en ytterst ovanlig händelse. Svenska skolor har varit förskonade från den här typen av dåd, säger undervisningsråd Hugo Wester till TT.

Samtidigt kämpar två personer för sina liv på sjukhus. Det gjorde även Anton Lundin Pettersson som själv vårdades på sjukhuset under eftermiddagen. Men allt eftersom eftermiddagen gick försämrades hans tillstånd och 21-åringen avled senare av skadorna han fått efter att ha skjutits av polis inne på skolan.

Han kommer inte kunna berätta för världen varför han, en torsdagsförmiddag i oktober, gick till en skola i Trollhättan och mördade två personer.

– Det här en av de värsta händelserna i svensk historia, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i Region Väst.


FÖRTYDLIGANDE: I en tidigare version av den här texten förekom uppgifter om att skolassistenten Lavin Eskandar, 20, hann försöka ingripa under skolattacken för att rädda fler liv. Under utredningen framkom att även Eskandar överrumplades och inte hade möjlighet att försvara sig, vilket Åsa Erlandsson uppmärksammade i ”Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.