Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anton, 8, plockar skräp efter skolan

Åttaårige Anton hyllas för sitt miljöengagemang.
Foto: Privat
Intresset för att hålla rent började redan när Anton var fyra.
Foto: Privat
Anton har ett stort intresse för djur och natur.
Foto: Privat

Åttaårige Anton Dahlberg har ett alldeles särskilt fritidsintresse.

Hans engagemang för att hålla gator och natur fritt från skräp har vuxit sig så stort att kommunen nu förser honom med sopsäckar och gripklo.

– Jag brukar tänka så här: i dag ska jag ha 5 000 säckar fulla med skräp. Jag ska plocka vartenda skräp i hela Sverige, säger Anton.

Det är stökigt inne på Anton Dahlbergs sovrum hemma i Avesta. Men ute på gatorna ser åttaåringen till att det hålls rent. 

Det är nämligen intresset för djur och natur som gör att Anton gärna tar en daglig runda i området med gripklo och sopsäck.

– Fåglarna och djur, de kan dö av skräp. Jag ser folk som tömmer kassar med skräp på backen, de brukar inte bry sig. Då tänker jag så här: nu jäklar blir jag arg, säger Anton.

Anton började plocka skräp med morfar

Intresset för att hålla rent började när Anton var fyra, när han besökte den populära men skräpiga badplatsen Holmen vid Dalälven med sin morfar. De bestämde sig då för att städa området tillsammans.

Anton går nästan dagligen på stan och plockar skräp.
Foto: Privat

– Det är morfar som alltid har sagt att det är skräpigt, skräp ska det inte vara i naturen, säger Anton. 

Nuförtiden går Anton ofta med sin klasskompis Charlie på skräprundor. Vännerna brukar också klippa gräs och kratta löv tillsammans.

Det brukar bli några påsar skräp om dagen, och mamma Anna-Karin Dahlberg berättar att familjens trädgård förvandlats till en tillfällig sopstation, med en hel del turer till sopstationen.

– Det är bra att han sysslar med något han tycker om. Han involverar även sina kompisar i det här, och många yngre barn inspireras av Anton, säger Anna-Karin.

Anton och mamma Anna-Karin Dahlberg.
Foto: Privat

"Får säga åt honom att titta på film"

Tidigare stod familjen själva för inköp av säckar och gripklo, men efter en artikel i Avesta tidning i september blev kommunen uppmärksammade på Antons ovanliga hobby och sponsrade åttaåringen med utrustningen. Anton har också hyllats av Aftonbladets "Svenska Hjältar".

Anna-Karin beskriver sin son som en aktiv kille, som gärna är utomhus och leker och har ett stort musikintresse. 

– Han är inget barn som sitter hemma och tittar på tv, vi får nästan säga åt honom att titta på en film ibland, säger hon.

Anna-Karin beskriver sin son som en aktiv kille, som gärna är utomhus och leker och har ett stort musikintresse.
Foto: Privat

Anton hoppas att fler kan inspireras till att plocka skräp och hålla snyggt i naturen. Under samtalet får han ett sms.

– Det var min kompis. Han frågade om han skulle hjälpa mig att kratta löv hos farmor i dag, säger Anton.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.