Äntligen! Nu kommer våren på riktigt!Äntligen! Nu kommer våren på riktigt!

Äntligen! Nu kommer våren på riktigt!

Johan Groth. Foto: Ylwa YngvessonJohan Groth. Foto: Ylwa Yngvesson
Johan Groth.  Foto: Ylwa Yngvesson

Äntligen! Nu är våren på ingång – på riktigt

Publicerad

Den som har längtat efter våren kan vara på väg att få sin önskan uppfylld.

– Det är ingen diskussion om att våren är i antågande, säger meteorologen Johan Groth.

Solen har börjat stå allt högre på himlen och det leder till varmare temperaturer i hela landet.

Våren har redan kommit till vissa platser i södra Sverige. Men den kan nu vara på väg att sprida sig till resten av landet.

– Det är ju en sak med den meteorologiska våren, men absolut, vädermässigt måste man ju ändå känna att det är lite feeling av vår nu, säger meteorologen Johan Groth på norska Storm.

Under veckan drar ett högtyck in över Sverige. Stora delar av landet kommer därmed att få stora solchanser under onsdagen. Framför allt kommer det att vara soligt i Götaland och upp över Östersjökusten.

– Generellt ser det ut som att vi kommer gå in i en ganska torr period. Undantaget är fjällen som kan få en del moln och lite snöbyar i helgen, säger han.

Sprider sig över landet

Men mot torsdag och fredag kommer det fina vädret att sprida sig upp över landet.

– Det kan vara dimmoln och låga moln på morgonen, men att det sedan finns chans att det blir en hel del sol på många platser i landet, säger Johan Groth.

Temperaturerna kommer att variera i landet. I östra Svealand och Götaland kan temperaturen ligga på mellan två och fem plusgrader. I de norra delarna av landet kommer det att vara några minusgrader. På nätterna kommer det att fortsätta vara minusgrader i stora delar av landet.

Tvåsiffriga temperaturer

Mot nästa vecka kommer ytterligare ett högtyck att dra in över landet.

– Då är det chans att vi kanske kan hitta de första dagarna, i mitten på nästa vecka, där vi kommer upp i tvåsiffriga temperaturer. Med störst chans kanske i östra delarna av Svealand och Götaland. Där kan det kanske komma upp i en tio eller elva grader som mest på dagen. Men det kommer vara fortsatta variationer mellan natt och dag, säger Johan Groth.

 

LÄS OCKSÅ: Därför får du värk – av vädret

 

Det kommer alltså att vara fortsatt kallt nattetid. Men om prognosen slår in tror Johan Groth att vädret kommer att vara fint i stora delar av landet.

– Njut av det helt enkelt. Det är perfekt promenadväder och för de som är lite längre norrut så är det lite sol och då är det väl den bästa årstiden att vara ute i backarna eller på tur. Vi behöver de här vitaminerna som solen ger, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag