Mikael Lindnord deltog med sina kompisar i multisportlaget Peak Performance i VM i Ecuador och råkade stöta på ett hungrigt charmtroll – Arthur. Foto: Krister GöranssonMikael Lindnord deltog med sina kompisar i multisportlaget Peak Performance i VM i Ecuador och råkade stöta på ett hungrigt charmtroll – Arthur. Foto: Krister Göransson
Mikael Lindnord deltog med sina kompisar i multisportlaget Peak Performance i VM i Ecuador och råkade stöta på ett hungrigt charmtroll – Arthur. Foto: Krister Göransson
Foto: Krister GöranssonFoto: Krister Göransson
 Foto: Krister Göransson

Äntligen Arthur, nu blir du fri

Publicerad

På fredag slipper den tidigare herrelösa hunden Arthur, 7, gråta och känna sig övergiven.

– Jag hämtar honom från karantänen tidigt på morgonen, säger multisportaren och nyblivne hussen Mikael Lindnord, 38.

Den luggslitna korsningen Arthur från Ecuador blev i höstas en världsnyhet. Mikael Lindnord deltog med sina kompisar i multisportlaget Peak Performance i VM i Ecuador och råkade stöta på ett hungrigt charmtroll.

Hunden fick en köttbulle och vek sedan inte från Mikaels sida, utan följde med resten av tävlingen – sprang 20 timmar på leriga stigar, klättrade över berg i djungeln. Och när Mikael & Co paddlade kajak sa tävlingsledningen ifrån – Arthur fick inte åka med.

Då simmade han efter kajaken...

"Börjat gråta"

Mikael Lindnord från Örnsköldsvik och hans kompisar skulle åka hem, men inte kunde de svika Arthur, en så trofast kompis som inte skulle komma på tanken att svika Mikael.

Så Arthur fick följa med till Sverige och fyra månaders karantän i Vallentuna, utanför Stockholm.

– Jag har varit där och hälsat på Arthur många gånger. Första gångerna brydde han sig inte så mycket om när jag sa hej då och gick därifrån. Men de senaste gångerna har han gråtit utöver sig – ja, så mycket att jag också börjat gråta, säger Mikael.

På fredag morgon har de lagstadgade fyra månaderna gått och Arthur är en fri hund.

– Jag ska hämta honom tidigt på morgonen och åker sedan raka spåret till Bagarmossens djursjukhus. Där ska Arthur besöka tandläkaren. Han har några infekterade tänder som måste åtgärdas och han kommer att röntgas och sövas, säger Mikael.

Hur mår Arthur i övrigt?

– Han hade fyra infekterade sår på ryggen. Tre läktes och ett sår sprack upp i januari, vilket underlättade läkningsprocessen. Men det tog nästan fyra månader innan Arthur blev frisk i sina otäcka sår, säger Mikael.

Får en bebis

När Arthur är färdigbehandlad i helgen ska han få åka med Mikael och hans fru Helena, 38, och lillflickan Philippa, 2, till sitt nya hem i Örnsköldsvik.

– Tänk, säger Mikael, tänk i helgen blir vi fyra i familjen. Och i augusti blir vi fem, för då får vi en bebis igen.

Men trivs Arthur med barn, då?

– Ja, det tror jag. Han är otroligt lugn och sansad. I Ecuador blev han antastad av andra herrelösa hundar som stod och morrade och gläfste på honom, men han tittade bara på dem, säger Mikael Lindnord.

I helgen väntar han ett stort, internationellt mediauppbåd. Arthur blev nämligen en världsnyhet när han hängde på Peak Performancegänget i Ecuador: Daily Mail, Washington Post – ja, många stora tidningar hade Arthur som toppnyhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag