Antje Jackelén: ”Mänsklighetens själ rörd till tårar”

Ärkebiskopen Antje Jackelén om sorgen efter Notre-Dame.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Ärkebiskopen Antje Jackelén är djupt berörd av branden som härjade Notre-Dame.
Foto: APAYDIN ALAIN/ABACA / STELLA PICTURES/APAYDIN ALAIN/ABACA

Ärkebiskopen Antje Jackelén delar Frankrikes och resten av världens sorg efter att stora delar av Notre-Dame totalförstörts i katastrofbranden. 

– Det är så tydligt att Notre-Dame är Paris, Frankrike, Europa. Men det är också historia, säger hon till Expressen TV.

Medan 400 brandmän kämpade mot branden i Notre-Dame kunde resten av oss bara se på i förtvivlan medan världsarvet raserades framför våra ögon, och känslorna drabbade även svenska ärkebiskopen Antje Jackelén. 

– Jag såg bilder som fladdrade förbi och tänkte att det var en datoranimation, men där hade jag fel, säger hon till Expressen TV. 

Vidare benämner Antje Jackelén om Notre-Dame som ett mästerverk, som förkroppsligar en lång historia, och som betyder enormt mycket för många.

– Det är så tydligt att Notre-Dame är Paris, Frankrike, Europa. Men det är också historia. det är civilisationen och det är inte minst andlighet. 

– Vi behöver också andligheten i vår geografi, och när den skadas går det hårt åt mänsklighetens själ. 

”Hjälper oss människor”

Antje Jackelén poängterar att byggnaden betyder mycket för kristenheten i sin helhet. 

– De här väggarna har hört så mycket lovsång, bönsång och klagosång. Det hjälper oss människor att få känna oss små på ett storslaget sätt, säger hon. 

Branden och de känslor den har rört upp bland människor världen över visar på att religiösa byggnader fortfarande är en central del av vår civilisation, anser Antje Jackelén. 

– Det är bra att vi fortfarande kan röras till tårar när sådant här händer, säger hon.

På Twitter skriver hon om känslorna då hon såg på bilder hur lågorna och röken svalde flera hundra år av historia och spiritualitet:  

 ”En brinnande katedral rör mänsklighetens själ till tårar”, twittrade hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.