Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Antivax-profiler dör i covid-19

FHM ser ingen anledning till panik över nya covidvarianten.
Tv-evangelisten Marcus Lamb.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Marc Bernier.
Foto: marcberniershow.com
Phil Valentine.
Foto: via SuperTalk 99.7 WTN/Facebook
Drygt 60 procent av alla amerikaner är vaccinerade.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

De uppmanar sina följare att inte vaccinera sig, att det är farligare än sjukdomen och ett sätt att förtrycka kristna. 

Flera av USA:s kända antivax-profiler har dött i covid-19. Den senaste är tv-evangelisten Marcus Lamb. 

USA har drabbats hårt av coronapandemin. Nästan 800 000 rapporterat döda och en vaccinationsgrad som fortsatt är relativt låg. 

Knappt 60 procent av befolkningen är fullvaccinerade, nivån är dock extremt ojämn geografiskt och socialt.

Inom två grupper av amerikaner är vaccinmotståndet extra stort: evangelikala kristna och de som lyssnar på konservativa radiopratare.

Men flera kända antivax-profiler drabbas nu själva av sjukdomen. Senast i ledet är tv-evangelisten Marcs Lamb, som för ett par veckor sedan testade positivt för covid-19. Något som Dagens Nyheter uppmärksammat. 

Spred lögner om viruset och vaccin

Lamb vd för Daystar TV, ett nätverk av väckelsekristna tv-stationer som når 680 miljoner hushåll i över 200 länder, och som under hela hela pandemin spridit lögner och falsk information om vaccinen – som exempel att vaccinet är ett sätt att förtrycka kristna. 

Den egna sjukdomen beskrev hans son som ”en andlig attack från fienden” och Lamb behandlades med ett läkemedel mot parasiter, ivermectin.  

I tisdags avled Lamb av sjukdomen. Den kände tv-profilen blev 64 år gammal.

Men han är långt ifrån ensam. Under hösten har flera kända antivax-profiler avlidit i sviterna av covid-19: Dick Farrel, Phil Valentine, Bob Enyart, Marc Bernier, Robert Steele, Jimmy DeYoung och Pressley Stutts. 

Marc Bernier var radioprataren som också var känd som ”Mr anti-vax”. I hans sista tweet skrev han att regeringen är som nazister när den uppmanar folk att ta vaccin. 

En annan omtyckt pastor och radiopratare med stor följarskara var Jimmy DeYoung. I sin show ”Daily prophecy” påstod han bland annat att covidvaccin gjorde kvinnor sterila. 

”Maktgalet, ljugande missfoster”

En tredje pastor och radiopratare var Bob Enyart som gick bort i början på hösten efter att ha behövt sjukhusvård för covid-19. Enyart uppmanar sina följare att bojkotta vaccin av exempelvis Moderna för att de är ”barnamördare” vars vaccin ”består av celler från aborterade mänskliga foster”. 

Robert David Steele, en före detta CIA-officer, som kallat corona för en bluff lades i början av augusti in på sjukhus på grund av covid-19. ”Jag kommer inte att ta vaccin, även om jag testades positiv för vad de kallar ’COVID’ i dag”, skrev Steele i sitt sista blogginlägg den 17 augusti. På bild ser man Steele få behandling med syrgas. Steele skrev även i inlägget, att hans lungor inte längre fungerade. 

Robert David Steele.
Foto: Public intelligence blog

Han misstänks ha blivit smittad under en högerextrem sammankomst han själv anordnade och talade vid.  

Ett par dagar efter det att den konservative radioprataren och vaccinskeptikern Phil Valentine testade positivt för covid-19 skrev han på Facebook att han ”gjorde sin patriotiska plikt för naturlig flockimmunitet”. Bara någon månad senare avled han av sjukdomen. 

Dick Farrel är ytterligare en mycket populär konservativ tv- och radiopratare som uppmanade sina lyssnare och följare att inte vaccinera sig och som dog i sviterna av sjukdomen. 

Farell attackerade ofta Anthony Fauci, smittskyddsexperten och rådgivaren till såväl Trump som Biden, som han sa var ett ”maktgalet, ljugande missfoster”.

Ångrade sig på dödsbädden

Dock ska både Valentine och Farell ha ändrat sig på sin dödsbädd. När han lades in på sjukhus i slutet av juli uttalade sig hans bror Mark:

– Jag vet att om Phil kunde prata så skulle han säga så här: ”Gå och vaccinera er. Oroa er inte för politiken. Sluta tänka på alla konspirationsteorier.”

Även Dick Farrel verkar ha ändrat sig under sina sista dagar i livet.

”Han sms:ade mig och sa åt mig ”ta det!” Han sa att det här viruset inte är något att leka med och att han ångrar att han inte vaccinerade sig”, skrev hans vän Amy Leigh Hair på Facebook efter radiopratarens död.

Texten är uppdaterad. I en tidigare version stod det att det är helt felaktigt att vaccinen består av celler från aborterade foster. Vilket inte är helt korrekt då det, vid framställningen av flertalet vaccin, använts cellinjer som skapats på 1970- och 80-talet genom celler från embryon som aborterats under 1970-talet. 

Se något mer
Julbord i Norge blev superspridarevent

Norges Tegnell om omikron: "Vi har största utbrottet i världen utöver Sydafrika” • Julbord blev ett superspridarevent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.