Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antisemitiska läroböcker såldes till svenska skolor

Se intervju med utbildningsminister Anna Ekström (S)
Läroböcker med antisemitism och propaganda har sålts till svenska skolor.Foto: Colourbox
Utbildningsminister Anna Ekström (S).Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Läroböcker med antisemitism och propaganda har sålts till svenska skolor, rapporterar den kristna tidningen Världen idag.

Östhammar kommun skriver till Skolverket att Israel och judar kallas ”Satan”.

– Det här är helt oacceptabelt i en skola. Det här får bara inte förekomma, säger Zacharias Fjellander, enhetschef på modersmålsenheten i Östhammar, till Dagens Nyheter.

Zacharias Fjellander anade oråd när han bläddrade igenom de persiska böcker från Iran som kommunen hade fått och såg bilder på Ayatollah Khomeini, soldater och beväpnade barn. Det rör sig om iranska läroböcker med antisemitism och religiös propaganda. I en av böckerna som har sålts till svenska skolor hyllas en barnsoldat som går i krig mot Irans fiender.

DN har översatt delar av innehållet i läroböckerna. Där finns bland annat ett citat från den religiösa ledaren ayatolla Khomeini om att Iran kommer att vara säkert om islamisk kultur når alla nationer och alla människor är muslimer. Det finns också en romantiserande berättelse om barnsoldaten Mashallah som går till krig mot Irans fiender Det står också i böckerna om att rädda Palestina och Libanon och befria dem från ”djävulen” – Israel.

Ministern: ”Jag blev väldigt upprörd över detta”

Zacharias Fjellander skrev tillsammans med verksamhetschefen för grundskolan i Östhammar till bolaget Läromedia, som distribuerar läromedel till kommuner i hela Sverige. Pär Larsson på Läromedia säger att man omedelbart spärrade tillgången till böckerna när man fick skrivelsen. Han kan inte svara på hur många skolor som beställt och fått boken.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) reagerar starkt på avslöjandet i DN:s artikel.

– Jag blev väldigt upprörd över detta. I svenska skolböcker ska det inte finnas antisemitism, inte rasism och inte hyllande av barnsoldater. Punkt! säger utbildningsminister Anna Ekström till tidningen.

Se intervju med utbildningsminister Anna Ekström (S):

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.