Antisemitiska attacker – på minnesdagen

”Det är antisemitiska budskap”, säger Thomas Agnesvik vid polisen.
Foto: BILDBYRÅN
Linköping stadshus är en av adresserna som drabbats.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fyra platser – mediehus och stadshus – har under natten till Förintelsens minnesdag blivit föremål för antisemitiska budskap.

Polisen misstänker att det rör sig om samma gärningspersoner. 

Det rör sig om attacker mot stadshuset i Linköping, Östgöta Correspondenten, Sveriges Radio i Linköping och Sveriges Radio i Norrköping samt SVT:s lokaler som ligger på samma adress i respektive stad. Samtliga upptäcktes på morgonen och det finns liknande drag mellan aktionerna.

– Det är antisemitiska budskap, stjärnor och burkar med pulver, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen. 

Enligt polisen kan det vara samma personer som utfört samtliga dåd – även om det i nuläget inte finns mer som tyder på det än tillvägagångssättet. 

I dag, onsdagen den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag. På mängder av håll i både Sverige och internationellt hålls minnesstunder. 

Tryckt in lappar under dörren

De antisemitiska budskapen har satts upp på fasader och lagts på marken. På vissa av platser har lappar tryckts in under dörren. 

– De kan också vara från samma organisation, säger Thomas Agnevik.

Polisen har startat fyra utredningar om hets mot folkgrupp. Föremål har tagits i beslag och polisen vädjar nu till allmänheten om hjälp. 

Polisen har också sökt på andra håll i Östergötland för att se om fler objekt blivit utsatta. 

– Det är en förhoppning att någon gjort en iakttagelse. Sen kan man väl tänka sig att någon av objektet varit övervakade, säger Agnevik.  

Ur arkivet: Se intervjun med Hédi Fried från mars förra året:

I dag är Hédi Fried en av få i Sverige som fortfarande kan dela egna berättelser från Förintelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.