Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Antisemitisk hatlista sprids via Google

Expressen har under flera dagar sökt Googles Sverigechef Anna Wikland med frågor om vilket ansvar bolaget tar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Förläggaren Svante Weyler är en av dem som står på listan, trots att han inte är jude.
Foto: / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Google Sverige vill inte svara på om hatlistan är förenligt med deras policyer.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Med några enkla sökord hjälper Google sina användare att hitta en antisemitisk förteckning över svenska judar.

I listan beskrivs personer med nedsättande termer, en familj kallas för ett "hot" och Förintelseöverlevare hånas.

– Detta är vedervärdigt. Klassiskt judehat och en indirekt uppmaning till våld, säger Svante Weyler, förläggare och ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, som själv står med på listan.

Google Sverige – med chefen Anna Wikland som främsta ansvarig – vill inte svara på om hatlistan är förenligt med deras policyer.

Expressen har i flera artiklar visat hur den amerikanska IT-jätten Google hjälper till att sprida material som präglas av hat eller som till och med kan innehålla brottslighet. 

I går avslöjade vi hur Youtube, som ägs av Google, hade fortsatt att sprida en video där politikern Bo Nilsson från nazistiska NMR bär en symbol från Nazityskland. Nilsson fälldes, mot sitt nekande, i både tingsrätten och hovrätten för ringa hets mot folkgrupp, men trots domarna och att målet blivit omskrivet låg videon kvar på Youtube. Först efter att Expressens avslöjande så gjordes videon otillgänglig.

Men den nazistiska hetsvideon är långt i från det enda exemplet på hur Google hjälper till med att sprida hatmaterial.


LÄS MER: Google stänger ner Granskning Sveriges huvudkonto på Youtube 


Med några enkla sökningar hamnar en blogg med en antisemitisk lista över svenska debattörer, journalister, författare, tv-personligheter och politiker bland de översta träffarna på Google. Den som klickar in på bloggen kan där läsa om "judarnas makt" och att en viss judisk familj utgör ett "hot".

”Nazistisk, antisemitisk propaganda”

På bloggen listas nästan ett 80-tal personer med namn, bild och beskrivningar som inte sällan är nedsättande. I beskrivningarna av Förintelseöverlevare som Emerich Roth och Ferenc Göndör sätts deras upplevelser inom citattecken för att antyda att Förintelsen inte ägt rum. Göndör, som i text och föreläsningar ägnade en stor del av sitt liv åt att vittna om sina erfarenheter från Förintelsen, sägs på sajten ha ägnat sig åt "det eviga tjatet om judiskt lidande" vars syfte är att skapa "tabu att kritisera judisk makt". Göndör avled 2010.

Författaren och journalisten Göran Rosenberg är en av dem som står på listan.

– För min egen sinnesfrid försöker jag låta bli att tänka på det. Men det är klart att det är ett helt nytt läge när den här typen av propaganda kan spridas helt fritt och nå i stort sett vem som helst, var som helst.


LÄS MER: Nazistvideo fick ligga kvar trots två fällande domar 


– Tidigare har den här typen av nazistisk, antisemitisk propaganda haft lite svårt att nå ut, men det har den inte längre. Jag har inga bra idéer om hur man ska få slut på det här. Det känns som att man står i en stor flod och försöker sätta ned händerna för att stoppa den, säger Rosenberg.

”Ofattbar naivitet”

En annan som står på listan är förläggaren Svante Weyler – trots att han inte är jude.

– Den här listan står i en gammal klassisk tradition, nämligen att nazister och antisemiter förbereder listor så att vid ett annat politiskt läge så vet man vilka man ska hämta, vilka man ska skicka i väg, vilka man ska döda. Så gjorde de förra gången och varför skulle de inte göra det den här gången?

Svante Weyler, förläggare och ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism är en av dem som står på listan, trots att han inte är jude.
Foto: ANNA HÅLLAMS

– Det är ingen oskyldig lista på något sätt. Jag betraktar den som ett mycket medvetet sätt att tala om: "akta er, vi kommer efter er!"

Har Google ett ansvar som leder folk till den här listan genom sökresultaten?

– Definitivt. Om det vore så att Google kan bevisa att de inte någonsin styr sökningarna eller att de inte är styrbara, då vore det en annan sak, då vore det som telefonkatalogen. Men vi vet att Google styr sina listor och styr de fram saker så kan de styra bort saker. Vi måste betrakta detta som accepterat – officiellt accepterat – av Googles ledning, säger Weyler och tillägger:

– Om Googles svenska chefer inte vill prata om det här så betyder det att de inte törs. Jag kan inte tolka det på nåt annat sätt. Eller att de håller med, för om de inte invänder så håller de med. Jag har länge tyckt att det rått en ofattbar naivitet.

Juridiska hinder

Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare, säger om bloggen som saknar utgivningsbevis:

– Det är en lista med namn i ett sammanhang som medför att de blir utpekade på ett väldigt negativt sätt. De sätter Förintelsen och överlevarnas erfarenheter inom citationstecken, det är ett sätt att om möjligt undvika att direkt gå över gränsen, att förneka Förintelsen.


LÄS MER: Justitieminister Morgan Johanson vill öka trycket på Google och Youtube 


Det finns flera hinder mot att rent juridiskt kunna ta sig an den antisemitiska listan, enligt Alhem.

– Det svåra är att de som är berörda måste anmäla det här för att det ska bli någon förtalsutredning av det. Det är en skillnad på om det står "judesvin" eller direkt att Förintelsen aldrig ägt rum – det hade varit direkt, fastställbart som brottsligt. Men här gör man det mer försåtligt, för att man ska kunna klara sig undan straffansvar. Sedan är det svårt att kunna härleda den här bloggen till en viss person, säger han.

Det finns flera hinder mot att rent juridiskt kunna ta sig an den antisemitiska listan, enligt Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Sven-Erik Alhem säger att Google bidrar till den här gränsdragningsproblematiken, där ett antisemitiskt material utformas på ett sätt så att det kan vara svårt att komma åt någon ansvarig rent juridiskt, men att det samtidigt inte råder någon tvekan för den som tar del av innehållet vad det handlar om.


LÄS MER: Det här är nätverket Granskning Sverige 


– En noggrann policy (för Google, reds anm) är att de tar avstånd från allt det som kan tolkas som främlingsfientlighet eller nån form av brott mot mänskliga rättigheter, säger Alhem.

Vägrar svara

Expressen har under flera dagar sökt Googles Sverigechef Anna Wikland med frågor om vilket ansvar bolaget tar för att det sprider material som präglas av hat eller som till och med kan innehålla brottslighet. När vi ställer frågan till bolagets kommunikationschef Farshad Shadloo om det är förenligt med Googles policy att via sökträffar sprida ett material där Förintelsen relativiseras och en avliden man beskrivs starkt nedsättande så vill han inte svara – trots upprepade frågor.

Expressen har under flera dagar sökt Googles Sverigechef Anna Wikland med frågor om vilket ansvar bolaget tar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Shadloo skriver i stället i en kommentar:

"Sökmotorer är en återspegling av nätet. Vi har ingen möjlighet att direkt ta bort innehåll, utan indexerar hemsidor och gör dessa sökbara för våra användare. Användare som vill ta bort innehåll bör kontakta innehållsansvarig för hemsidan ifråga."

Shadloo tillägger:

"Om innehållet ifråga anses vara olagligt har våra användare möjlighet att göra en juridisk begäran genom ett särskilt formulär."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.