Antipiratbyråns chefsjurist Henrik Pontén möttes av burop och flygande föremål när han intog scenen på datorfestivalen Dreamhack. Foto: Andreas Ryding
Antipiratbyråns chefsjurist Henrik Pontén möttes av burop och flygande föremål när han intog scenen på datorfestivalen Dreamhack. Foto: Andreas Ryding

Antipiratbyråns Henrik Pontén utbuad

Publicerad
Uppdaterad
Antipiratbyråns chefsjurist Henrik Pontén möttes av burop och flygande föremål när han intog scenen på datorfestivalen Dreamhack.
Frågestunden var över efter endast - tio minuter.
- Det var inte odelat positiv feedback, om jag säger så, säger Henrik Pontén till Expressen.se.
På Dreamhack i Jönköping samlas tusentals ungdomar för att spela datorspel och umgås.
Antipiratbyråns chefsjurist Henrik Pontén besökte i dag datorfestivalen för att ”förklara vikten av upphovsrätt”.
– Vi fick en inbjudan av Dreamhacks ledning, som har förklarat att de tycker att det är viktigt med upphovsrätt, säger han.
Men när Henrik Pontén gick upp på scenen för att delta i en frågestund var reaktionerna allt annat än positiva.

"De var kritiska"

Inför momentet hade Piratpartiet anordnat ett demonstrationståg på festivalen. Deltagarna samlades framför scenen – och burop riktades mot Pontén.
Även en tomat kastade mot juristen.
– Det var inte odelat positiv feedback, om jag säger så. Det finns en stor grupp ungdomar som är engagerad i det här. Men man måste börja någonstans, säger han.
Enligt Henrik Pontén var han inte på plats ”för att sätta dit” någon.
Några av ungdomarna fick gå upp på scenen och ställa frågor direkt till Henrik Pontén.
– De var kritiska. Jag försökte förklara att vi inte gör detta för att sabotera. Vi vill utveckla internet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag