FILDELA ELLER INTE? Antipiratbyrån välkomnar moderatministrarnas besked om hur regeringen vill göra för att bekämpa den olagliga piratkopieringen medan Piratpartiet fördömer planerna.
FILDELA ELLER INTE? Antipiratbyrån välkomnar moderatministrarnas besked om hur regeringen vill göra för att bekämpa den olagliga piratkopieringen medan Piratpartiet fördömer planerna.

Antipiratbyrån välkomnar beskedet: Innebär ett visst skydd

Publicerad
Uppdaterad
Debatten om den olagliga nedladdningen fortsätter.
Antipiratbyrån välkomnar moderatministrarnas besked om hur regeringen vill göra för att bekämpa den olagliga piratkopieringen.
på andra sidan står Piratpartiet som fördömer regeringens planer och kallar förslaget från ministrarna för en "krigsförklaring mot fildelarna" och mot "hela den yngre generationen av väljare".
Antipiratbyrån välkomnar moderatministrarnas besked om hur regeringen vill göra för att bekämpa den olagliga piratkopieringen. Internetleverantörer ska tvingas av domstol att lämna ut en IP-adress, som använts för olaglig fildelning, till den som har rättigheterna till materialet.
- Det här är ett EU-direktiv och införandet är kraftigt försenat i Sverige. Men vi välkomnar det ändå. Det innebär ändock ett visst skydd, säger Antipiratbyråns chef Henrik Pontén.
- Det här är en bra modell som används med stor framgång i Finland.
Men Pontén anser inte att det förslag som ministrarna nu skisserar duger mot den organiserade kriminaliteten.
- Nej, det här är svårt att använda mot den organiserade brottsligheten, där krävs tvångsmedel, säger Pontén.

"Skamligt"

Piratpartiet frågar i ett pressmeddelande vad som hänt med Fredrik Reinfeldts löfte om att inte jaga en hel ungdomsgeneration.
"Nu är det precis det regeringen gör, på uppdrag av de amerikanska film- och skivbolagen. Det är skamligt", skriver partiledaren Rickard Falkvinge.

Glädje hos operatörerna

Hos operatörerna gläds man över att den utredning som Cecilia Renfors förra året lämnade till regeringen nu hamnat i papperskorgen. I den föreslogs bland annat att internetleverantörerna skulle tvingas stänga av kunder som ägnar sig åt olaglig fildelning.
"Det är bra att regeringen ger ett besked i den här frågan och det är bra att man tar tydligt avstånd från Renforsutredningen, som skulle ha gett oss operatörer rollen som polis i förhållande till våra kunder. Förslaget att stärka rättighetshavarnas möjlighet att via domstol begära ut användarinformation var väntat. Nu återstår att se detaljer för hur det ska gå till i praktiken och då värna om rättssäkerheten för bredbandskunder", skriver Bredbandsbolagets vd Marcus Nylén i ett pressmeddelande.

Ska underrättas

Enligt Beatrice Asks pressekreterare Rickard Wessman ska den kommande propositionen dock innehålla en komplettering jämfört med departementspromemorian. Den nya lagen ska innehålla bestämmelsen att den användare som fått sin IP-adress utlämnad till upphovsrättsinnehavaren ska underrättas om detta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag