"De har anlitat en infiltratör, i syfte att skada oss", säger Bahnhofs vd Jon Karlung till Expressen. Här i samspråk med chefskronofogden Barbro Marcus under tillsalget mot Bahnhof.
"De har anlitat en infiltratör, i syfte att skada oss", säger Bahnhofs vd Jon Karlung till Expressen. Här i samspråk med chefskronofogden Barbro Marcus under tillsalget mot Bahnhof.

"Antipiratbyrån planterade bevis"

Publicerad
Uppdaterad
Nu kan Antipiratbyrån falla på eget grepp.
Byrån iscensatte en razzia mot internetföretaget Bahnhof.
Servrar på Bahnhof var fyllda med piratmusik och filmer som smugglats dit av Antipiratbyråns hemlige mullvad Rouge .
Med buller och bång fick Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén tingsrätten att låta polisen göra razzia hos Bahnhof. Henrik Pontén, betald av filmbolag och videouthyrare, gjorde en världsnyhet av saken genom att skicka ut ett internationellt pressmeddelande och berätta om ett stort kap.

Erkände infiltratör

Sedan erkände Henrik Pontén att Antipiratbyrån betalt en infiltratör. Nu har Bahnhofs vd Jon Karlung fått en av sina nättekniker att erkänna. Fyra servrar hade ställts in hos Bahnhof. Till servrarna kopierades filmer och musik i massor. Jon Karlung är arg så han skakar när han pratar med Expressen: – De har anlitat en infiltratör, i syfte att skada oss. Provokatören har jobbat i två år. Hans kompis har varit nättekniker hos oss sedan i januari förra året.

Laddat upp filer

– Infiltratören har själv ställt dit servrarna och sedan laddat upp filerna. Vi har en lista på 68 000 filer som han laddat ned med bland annat Play Station 2, X-Box och massor av dvd-filmer. – Han är anställd av Antipiratbyrån – som sedan kommer och säger "titta här, här finns ett piratarkiv". Tacka fasen för att de känner till det – de har ju själva laddat upp materialet och lagt in det i servrar hos oss. Jon Karlung säger att det dessutom finns bevis för att Antipiratbyråns infiltratör köpt programvara för 20 000 kronor och laddat in i burkarna. – Vi har bevis. Vi har sparat loggfiler och chattmeddelanden mellan infiltratören och teknikern. Om polisens utredning – som kan ta minst ett år – visar att Antipiratbyrån planterat bevis kan det bli fråga om anstiftan och medhjälp till brott.

Dementerar inte

Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån. När Expressen konfronterar Antipiraten Henrik Pontén med uppgifterna vill han inte dementera dem. – Vi måste gå tillbaka och undersöka dessa påståenden, säger han. Men du måste väl veta om ni har haft en mullvad anställd hos Bahnhof som ni betalat pengar till? – Helt klart är att vi har haft en infiltratör som har arbetat för oss. Det är korrekt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag