Jakten på nätpirater har trappats upp. Förra veckan slog Antipiratbyrån till mot Internetleverantören Bahnhof. Tusentals ljudfiler, filmer och datorspel beslagtogs. "Och det är bara början", säger Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén.
Jakten på nätpirater har trappats upp. Förra veckan slog Antipiratbyrån till mot Internetleverantören Bahnhof. Tusentals ljudfiler, filmer och datorspel beslagtogs. "Och det är bara början", säger Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén.

Antipiratbyrån: "Piraterna där ute är panikslagna"

Publicerad
Uppdaterad
Kampen mot nätpiraterna är här.
Men Antipiratbyråns aktioner har orsakat en våldsam proteststorm.
Jag är utsatt för sms-terror, säger Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén.
Efter ett halvårs kartläggning gjorde Antipiratbyrån förra veckan det första tillslaget mot internetleverantören Bahnhof. Det ledde till att 450 000 ljudfiler, 5 500 spel och datorprogram och 1 800 filmer beslagtogs. Och det är bara början, enligt Henrik Pontén. – Piraterna där ute är panikslagna. Han räknar med att en halv miljon svenskar använder sig av fildelningsprogram för att ladda ner och lägga upp olagliga kopior av film, musik och dataprogram på nätet.

"Vanligaste brottet"

– Det gör det till det i särklass vanligaste brottet, säger Henrik Pontén. Men reaktionerna har varit våldsamma. Antipiratbyråns hemsida är hackad och där hotas nu Henrik Pontén till livet av anonyma fildelare. Han har också fått ta emot ett stort antal telefonsamtal och blivit sms-terroriserad. – När de till och med ringer till min son tycker jag definitivt att det gått för långt, säger Henrik Pontén som ordnat personligt skydd. Magnus Eriksson, 24, har lagt ut omkring 200 musikalbum för nedladdning på nätet. Han tror att Antipiratbyråns räder kommer att slå tillbaka på hela film- och musikindustrin. – Det här kommer att leda till en bojkott av de företag som stöder Antipiratbyrån. De underskattar rörelsen på nätet.

Tänker fortsätta

Själv är han inte orolig för att åka fast. – Jag kommer att fortsätta dela filer. Tiden då företagen fick betalt för varje enskild skiva eller film är förbi, nu är det via Internet vi tillgodogör oss det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag