Antipiratbyrån: "Bra att polisen prioriterar"

Publicerad
Uppdaterad
Henrik Pontén, jurist på filmbranschens lobbyorganisation Antipiratbyrån, ligger tillsammans med ett antal medieföretag bakom anmälan.
Hur har de brutit mot upphovsrättslagen? - Genom att antingen direkt eller medverkat till att begå intrång i olika upphovsrätter. Men den här verksamheten har ju inte tidigare bedömts som brottslig - vad tror du om chanserna att de döms? - Vi har alltid tolkat den som brottslig. Men det är polisens och åklagarens tolkning som är avgörande. Vi tycker att det är bra att polisen har börjat prioritera den här typen av brottslighet.

"Stort steg"

Branschorganisationen Motion Pictures Association Europa (MPA) kallar tillslaget för ett stort steg för att få bukt med fildelningen. MPA företräder bland annat medlemmar som Universal, Warner Brothers. - Sverige har under de senaste åren utvecklats till en fristad för olaglig fildelning och anti-upphovsrättsliga krafter. Dagens tillslag mot www.thepiratebay.org är ett stort steg för att få bukt med denna olagliga aktivitet och ett viktigt markering från Sveriges sida att frågorna om upphovsrätt tas på allvar. Vi har under de senaste två åren arbetat aktivt med att få polisen att ingripa  mot personerna som driver de olagliga fildelningssajterna och inte i första hand enskilda fildelare. Detta arbete har nu burit frukt, säger advokat Monique Wadsted MAQS Advokatbyrå som företräder Motion Pictures Association Europa i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag