Antipiratbtyån beskylls för olaglig verksamhet

Publicerad
Uppdaterad
Nya uppgifter om vad Antipiratbyråns informatör gjorde på Internetleverantören Bahnhof kom fram idag efter att Bahnhofs en egen utredning blev klar. Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén är knapphändig och försiktig i sina kommentarer.
För drygt två veckor sedan gjorde kronofogdemyndigheten husrannsakan hos Bahnhof efter en anmälan från Antipiratbyrån. En informatör som kallades för "Rouge " och var betald av Antipiratbyrån tog anställning på Bahnhof. Avsikten var att komma åt en fildelningsserver som fanns i lokalerna som en av Bahnhofs anställda vid sidan av hade fyllt med upphovsrättsligt skyddat material. Bahnhof har nu genomfört en egen utredning om händelserna innan husrannsakan.

Ny hårddisk behövdes

Bahnhof har även släppt alla loggfilerna från den beslagtagna fildelningsservern. Filerna visar att "Rouge" varit mycket flitig och att han laddat upp mängder med upphovsrättsligt skyddat material. En verksamhet han sedan fortsatte med. Enligt Bahnhofs utredning ska den ha varit så omfattande att informatören ska ha beställt en ny hårddisk på 800 GB på Antipratbyråns bekostnad för att få plats med allt material. Stämmer det att ni beställt hårddisken? - Det intressanta är att Bahnhof bekräftar de faktiska omständigheterna. Dessutom går man ut med väldigt tydliga regler om hur man ska handskas med sådant här material framöver. Det är precis det vi önskar, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån. Vad säger du om uppgifterna att er informatör var en mycket aktiv illegal fildelare? - Det håller jag för mig själv tills jag har gått igenom all fakta. Frågan är så ohyggligt infekterad, det är hög tid att all fakta kontrolleras innan man beskyller varandra för olika saker, säger Pontén.

Vd:n är mycket kritisk

Jon Karlung, vd på Bahnhoft, är mycket kritisk till Antipiratbyråns agerande och de detaljer som kommit fram i deras utredning. - Under hela tiden har alltså Antipiratbyrån haft kännedom om servern, men valt att inte göra något åt den. I stället har man anlitat "Rouge", som på Antipiratbyråns uppdrag fyllt servern med upphovsskyddat material. Det framgår av de loggfiler som vi nu släpps till media, skriver Jon Karlung i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag