Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antika staden återtagen från IS

Syriska regimens styrkor uppges ha återtagit världsarvsstaden Palmyra.Foto: EPA/TT
Staden intogs förra året av IS, som har förstört många ovärderliga historiska monument under tiden som gått sedan erövringen.Foto: AP/TT
Palmyra är uppsatt på Unescos världsarvslista.Foto: AP

2015 intogs och förstördes världsarvsstaden Palmyra av terrorgruppen Islamiska staten. Flera tusen år gamla och antika arv sprängdes sönder.

Regeringsstyrkor har nu återtagit världsarvsstaden från IS igen, uppger syriska militärkällor för nyhetsbyrån AFP.

Under måndagsmorgonen rapporterade AFP att arkeologer och experter börjat söka sig till den antika staden – och enligt uppgifter till nyhetsbyrån kommer det att krävas fem år för att återställa skadorna efter IS framfart.

 

Den 24 mars kom rapporter om att syriska regeringssoldater nått den antika staden Palmyra som sedan maj förra året kontrolleras av IS. Strider pågick utanför staden där Syrien försökte ta tillbaka staden som i stort sett förstörts.

I februari kunde Expressens reporter Kassem Hamadé med dold kamera visa hur IS skövlat Palmyras världsarv. De världsexklusiva bilderna spreds över hela världen. Där syntes det numera förintade Baalshamintemplet, den sprängda triumfbågen (som var stadens signum) och de 2000 år gamla – och numera bortsprängda – Torngravarna.

– IS-terroristerna letade efter två ton nedgrävt guld. När de inte hittade det började de avrätta folk och förstöra Palmyra, berättade chefen för Palmyramuseet Khalil Hariri till Expressen.

Många flydde

På påskdagen, den 27 mars, rapporterar dock nyhetsbyrån AFP att syriska regeringsstyrkor nu helt återtagit staden. När Palmyra intogs av terrorgruppen överrumplades invånarna av en snabb invasion från två håll, enligt uppgifter.

Många lyckades fly, men över 500 människor ska ha blivit mördade innan IS inledde skövlingen av stadens kulturskatter. Sen dess har de haft staden i sina klor. Men inte nu längre, alltså.

Staden, som ligger 215 kilometer nordost om huvudstaden Damaskus ska nu ha återtagits av soldater från president Bashar al-Assads regeringsstyrkor och IS har tvingats tillbaka.

”Åttio procent av ruinerna i gott skick”

Nyhetsbyrån AFP rapporterar nu om att arkeologer och experter börjat resa till staden för att utvärdera dess status efter IS framfart.

– Med Unescos godkännande kommer vi att behöva fem år för att återuppbygga det som förstörts och skadats, sa den ansvarige, Maamoun Abdulkarim, i dag till AFP.

– Åttio procent av ruinerna är i gott skick. Vi har den kvalificerade personalen och forskningen. Med Unescos godkännande kan vi inleda arbetet inom ett år, sa Abdulkarim till AFP.

Syriens president Bashar al-Assad har hyllas återtagandet av staden som ”viktig”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.