Antigaylag röstades igenom i Ryssland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Två kvinnor kysser varandra under en protest mot den nya antigaylagen.
Foto: Ivan Sekretarev

Det har debatterats länge.

Men nu står det klart att Ryssland tar ett steg närmare att den kontroversiella antihomolagen, som bland annat förbjuder att barn informeras i skolan om homosexualitet, godkänns.

434 för, 0 emot. Det var resultatet av den sista omröstningen i det ryska parlamentets underhus, duman, enligt AP.

Omröstningen handlade om den kontroversiella lagen som bland annat förbjuder "propaganda" riktad mot underåriga som rör homosexualitet, eller "icke-traditionella sexuella relationer."

Det innebär också att de som deltar i demonstrationer för homosexuellas rättigheter kan komma att straffas med häftiga böter.

88 procent för

Och lagen kommer efter att intoleransen mot homosexuella, under flera år, har ökat i landet: de senaste opinionsmätningarna i landet uppger att 88 procent av de tillfrågade är för att den nya lagen godkänns, skriver TT.

Men ännu är det inte klart att lagen blir verklighet. Nu väntar ännu en omröstning i ryska överhuset innan lagförslaget tillslut hamnar hos presidenten Vladimir Putin för att skrivas under.

Efter dagens beslut befarar kritiker att lagen kommer att användas för att förtrycka homosexuella, skriver TT.

Samtidigt antar Ryssland även en lag där de som "förolämpar religion" kan få ett års fängelse. Detta i ett försök att framhäva "traditionella ryska religiösa värderingar", skriver AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.