Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antibiotikabrist efter fabriksolycka oroar

– Det här är en av de mer allvarliga brister som NHS (den nationella hälsomyndigheten) har varit tvungen att möta, säger Philip Howard, talesperson för Royal Pharmaceutical Society enligt The Guardian.Foto: MEXRIX / COLOURBOX

Det finns en global brist på en vanligt använd antibiotika, vid namn Tazocin. The Guardian rapporterar nu att läkare i Storbritannien varnar för att patienters liv kan vara i fara när man blir tvungna att ransonera och använda alternativa mediciner.

Bristen på piperacillin-tazobactam, ett läkemedel som baseras på en kombination av antibiotika och antibakterialla ämnen, som går under namnet Tazocin, har sitt ursprung i en fabriksolycka. Enligt The Guardian förekom en explosion i den kinesiska fabriken som producerar råmaterialet till läkemedlet och Storbritannien har haft brist på Tazocin sedan mars i år. Det har lett till ransonering runtom i landet.

– Det här är en av de mer allvarliga brister som NHS (den nationella hälsomyndigheten) har varit tvungen att möta, säger Philip Howard, talesperson för Royal Pharmaceutical Society enligt The Guardian.

Fabriken är nu i gång igen, men det tar ett tag att hinna ikapp med produktionen.

Påfyllnad tidigast september

I ett utskick från myndigheten kan man läsa att "sannolikheten är hög att piperacillin-tazobactam i den nära framtiden inte kommer vara tillgängligt alls".

Enligt dem ska lagren inte vara påfyllda förrän tidigast september eller oktober, vilket lämnar läkarna med bråda sommarmånader att hantera, utan en av sina antibiotikakällor. Tazocin används mest intravenöst inom intensivvården men appliceras också bland annat i fall av urinvägsinfektioner, lunginflammation, diabetesrelaterade fotinfektioner samt vid ett specifikt tillstånd kallat neutropenic sepsis som kan uppstå vid cancer behandling.

Alternativa läkemedelskombinationer

Vården är nu tvingad till att använda alternativa läkemedel, något som väcker oro då dessa läkemedelskombinationer kan behöva fler doser och utökad övervakning, vilket ökar arbetsbördan för personalen.

En läkare som enligt The Guardian vill vara anonym säger att patienter kan vara i fara. 

– Alla sjukhus i landet skulle använda det. Om du tittar på graderingen av antibiotika vi använder, så är piperacillin-tazobactam antagligen den andra från toppen. Det är inte riktigt den sista utvägen, men nästan. 

Enligt honom har många av alternativen bieffekter och är inte lika effektiva.

– Patienter har antingen förlänga besök på dessa kurer av antibiotika , eller värre, så svarar de inte ens (på behandlingen).

Antibiotikaresistens bekymrar

När läget blir kritiskt måste läkarna ta till superantibiotikan, meropenem, som för med sig en risk om antibiotikaresistens. 

En positiv bieffekt av krisen uppges dock vara att man få en chans att se över sin antibiotikaanvändning mer kritiskt för att undvika just framtida antibiotikaresistenser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.