En bild på skylten i Sveriges Radios bil har cirkulerat i sociala medier.
En bild på skylten i Sveriges Radios bil har cirkulerat i sociala medier.

Anti-SD-skylt låg i Sveriges Radios bil

Publicerad

Under lördagen har en bild på en anti-SD-skylt placerad i Sveriges Radios bil cirkulerat.

Texten på skylten lyder "Jimmie = rasist" – nu svarar SR på frågorna som bilden väckt.

"Någon satte en skylt på Ekots bil i Järva på söndagskvällen. Den togs ned och lades i bilen för att sedan kastas på väg därifrån", skriver SR på Twitter.

Det blev en del oroligheter i publiken under SD-ledaren Jimmie Åkessons tal vid politikerveckan i Järva, Stockholm, på lördagen. Bland annat möttes Åkesson av burop och plakat med SD-kritiska budskap, och flera i publiken fick föras bort av polis. På vissa plakat stod "Jimmie = rasist" – och just ett sådant plakat hamnade i en av public service-bolaget Sveriges Radios bilar.

Skylten i bilen fotograferades och lades ut i sociala medier, där flera personer snabbt började ifrågasätta Sveriges Radios opartiskhet, och om de propagerade mot SD.

SR: "Den togs ned"

Nu förklarar SR vad det var som hände. Via Twitter skriver de:

"Någon satte en skylt på Ekots bil i Järva på söndagskvällen. Den togs ned och lades i bilen för att sedan kastas på väg därifrån."

Det ska alltså ha varit då skylten fotograferades.

https://twitter.com/sr_nyheter/status/876169314218508292

SR-reportern: Var inte propaganda

My Rohwedder var den "Ekot"-reporter som var på plats i Järva. Det var också hon som ställde plakatet i SR:s skåpbil. På tidningen Aftonbladets fråga om placeringen av skylten, som gjorde att man tydligt kunde läsa vad det stod på den, säger My Rohwedder:

– Jag tycker inte att du behöver insinuera något sånt. Jag ställde helt enkelt ifrån mig plakatet där det fanns plats. Jag tycker inte att jag ska behöva tänka på sådana saker när jag jobbar.

När Aftonbladets reporter frågar om inte jobbet på SR gör det extra viktigt att tänka på hur allmänheten uppfattar en svarar hon:

– Det var inte medvetet gjort och det var inte fråga om propaganda.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag