Anti-SD-skylt låg i Sveriges Radios bil

Under lördagen har en bild på en anti-SD-skylt placerad i Sveriges Radios bil cirkulerat.

Texten på skylten lyder "Jimmie = rasist" – nu svarar SR på frågorna som bilden väckt.

"Någon satte en skylt på Ekots bil i Järva på söndagskvällen. Den togs ned och lades i bilen för att sedan kastas på väg därifrån", skriver SR på Twitter.

Det blev en del oroligheter i publiken under SD-ledaren Jimmie Åkessons tal vid politikerveckan i Järva, Stockholm, på lördagen. Bland annat möttes Åkesson av burop och plakat med SD-kritiska budskap, och flera i publiken fick föras bort av polis. På vissa plakat stod "Jimmie = rasist" – och just ett sådant plakat hamnade i en av public service-bolaget Sveriges Radios bilar.

Skylten i bilen fotograferades och lades ut i sociala medier, där flera personer snabbt började ifrågasätta Sveriges Radios opartiskhet, och om de propagerade mot SD.

SR: "Den togs ned"

Nu förklarar SR vad det var som hände. Via Twitter skriver de:

"Någon satte en skylt på Ekots bil i Järva på söndagskvällen. Den togs ned och lades i bilen för att sedan kastas på väg därifrån."

Det ska alltså ha varit då skylten fotograferades.

https://twitter.com/sr_nyheter/status/876169314218508292

SR-reportern: Var inte propaganda

My Rohwedder var den "Ekot"-reporter som var på plats i Järva. Det var också hon som ställde plakatet i SR:s skåpbil. På tidningen Aftonbladets fråga om placeringen av skylten, som gjorde att man tydligt kunde läsa vad det stod på den, säger My Rohwedder:

– Jag tycker inte att du behöver insinuera något sånt. Jag ställde helt enkelt ifrån mig plakatet där det fanns plats. Jag tycker inte att jag ska behöva tänka på sådana saker när jag jobbar.

När Aftonbladets reporter frågar om inte jobbet på SR gör det extra viktigt att tänka på hur allmänheten uppfattar en svarar hon:

– Det var inte medvetet gjort och det var inte fråga om propaganda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.