Antarktis isar försvinner snabbt

Publicerad
Flera rapporter under helgen visar att Antarktis glaciärer krymper hastigt, i vissa områden har isar försvunnit helt eller minskat dramatiskt.
En isbrygga som håller den stora Wilkinsglaciären på plats riskerar kollaps, varnar en ledande forskare.
- Det är häpnadsväckande hur isen brutits ner. För två dagar sedan var den hel, kommenterade glaciärforskaren David Vaughn en färsk satellitbild på lördagen.
Forskarna ger klimatuppvärmningen skulden för isarnas försvinnande.
- Vi har väntat länge på detta, sade Vaughn om bilderna av Wilkinsglaciären.

Fler försvinner

Kollapsar den fyra mil långa isbryggan kan det innebära ett mer omfattande uppbrott av glaciären, ungefär av landskapet Upplands storlek.
En annan glaciär i Antarktis, Wordie har försvunnit på kort tid, sade forskare från Storbritannien och USA i fredags.
Ännu en, Larsenglaciären, håller på att försvinna. Norra delen av glaciären finns inte längre sedan 8 300 kvadratkilometer is, motsvarande Södermanlands yta, försvunnit sedan 1986.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag