Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antalet terrorrapporter ökade till Säpo förra året

Foto: / SÄPO

Under 2017 har rapporterna på "kontraterrorområdet ökat påtagligt", enligt FRA:s rapport som Svenska Dagbladet har tagit del av. 

– Det innebär att antalet rapporter till mestadels Säkerhetspolisen som rör terrorområdet har ökat under året, säger FRA:s talesperson Fredrik Wallin till SvD.

7 april 2017 drabbades Sverige av ett terrordåd. Fem personer dödades och på tisdag inleds rättegången mot Rahmat Akilov som har erkänt dådet. 

En månad efter attacken genomförde Novus en undersökning på uppdrag av SVT Nyheter som visade att fyra av tio svenskar är rädda för ett nytt terrorattentat i Sverige. 

SvD har tagit del av FRA:s rapport från 2017 som visar att rapporterna på "kontraterrorområdet ökat påtagligt".

"Påtaglig ökning"

Fredrik Wallin vill inte gå in på hur många det handlar om i antal, men bekräftar att det är en "påtaglig ökning". 

I rapporten framkommer också att FRA, Säpo och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must ökade samarbetet och ansträngningarna för att bekämpa terrorism.

– Inom våra respektive uppdrag arbetar FRA, Säkerhetspolisen och Must i stor utsträckning med likartade frågor, men med olika förmågor, säger FRA:s generaldirektör Dag Hartelius till Svenska Dagbladet. 

FRA: Kan aldrig garantera att man kan stoppa allting 

Om FRA skulle kunna ha samverkat mer med Säpo och Must i Akilov-fallet vill inte FRA svara på. 

– Det kan inte jag uttala mig om. Det får Säkerhetspolisen svara på. Men i grunden kan man säga att man aldrig kan garantera att man kan stoppa eller förebygga allting, säger Fredrik Wallin till SvD. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.