Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antalet sprängningar ökar i Sverige

Anders Thornberg om åtgärderna som sätts in.
En kraftig explosion inträffade i Linköping i juni.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sviterna efter en explosion i Malmö i början av november.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är inte längre ett storstadsproblem, säger polisen om antalet anmälningar om sprängningar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet anmälningar om sprängningar ökar i så gott som hela landet jämfört med förra året.

Det visar en granskning som Ekot har gjort.

Ekot har jämfört alla anmälningar om allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning under de tre första kvartalen i år, mot samma period 2018.

Antalet anmälningar för hela landet har ökat från 113 till 173. I alla regioner förutom två (Region Mitt där antalet är detsamma, och Region Stockholm där antalet minskat) har antalet ökat. 

Största ökningen har skett i Region Syd och Region Öst – där har antalet anmälningar mer än fördubblats. 

– Det är inte längre ett storstadsproblem, utan det är ett fenomen som även har spridit sig till andra mindre städer i Mellansverige till exempel. Det tyder på att det är ett modus som används och som är mer vanligt förekommande. Att sprängningar är något som man tar till i flera olika syften: utpressningar, vedergällningar och hotsituationer, säger Linda H Staaf, chef för polisens nationella underrättelseenhet, till Ekot.

Siffrorna avser anmälda brott, allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning, även försök till brottet innefattas. Statistiken gäller perioden 1/1/2018-30/9/2018, samt 1/1/2019-30/9/2019.Källa: Brottsförebyggande rådet

Ofta enklare få tag på sprängdeg än vapen

Förklaringar till utvecklingen ska, enligt Ekots källor, vara att det kan vara avsevärt lättare få tag på sprängdeg än vapen på grund av de senaste årens skärpta vapenlagar. Vapen är också lättare att spåra. 

– Svårigheten, likt vid en brand, är att många spår brinner upp eller sprängs bort. Och det är absolut en svårighet i de här ärendena, säger Peter Wahlberg, polisområdeschef i Norrköping, till Ekot. 

LÄS MER: Kraftig explosion – tre personer anhållna 

LÄS MER: Explosion på frisersalong – fönsterrutor krossades 

LÄS MER: Kraftig explosion i bostadshus i Stockholm 

Stefan Löfven om det ökande våldet i en intervju med SVT i höstas.
Inrikesministerns varning efter sprängningarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.