Antalet produkter med parabener ökar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

STOCKHOLM. Antalet produkter som innehåller parabener har ökat kraftigt under de senaste 20 åren. Nu vill läkemedelsverket förbjuda vissa av ämnena i produkter för småbarn.

Parabener används bland annat som konserveringsmedel i smink. Men flera rapporter har ifrågasatt hur säkra ämnena är och huruvida de kan orsaka hormonstörningar för kvinnor.

Trots det visar ny statistik, som Svenska Dagbladet tagit del av, att mängden produkter som innehåller parabener har ökat med 180 procent sedan mitten av 1990-talet. Totalt rör det sig om 336 produkter.

Läkemedelsverket vill att Sverige ska följa ett danskt exempel och införa ett förbud mot parabenvarianterna propyl- och butylparaben i produkter för barn under tre år. Skälet är att det är oklart om ämnena är säkra.

– Danmark arbetar för att förbudet ska införas inom hela EU och det är en ambition som Läkemedelsverket helt stödjer, säger Susanne Zakrisson, enhetschef på myndighetens avdelning för kosmetika och hygienprodukter.

Parabenerna har fördelar gentemot andra konserveringsmedel eftersom de i mindre utsträckning är allergiframkallande. Samtidigt är de lätta för naturen att bryta ner. De vanligaste varianterna, methyl- och ethylparaben, anses också vara helt säkra att använda både i smink och hygienprodukter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.