Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Antalet produkter med parabener ökar

STOCKHOLM. Antalet produkter som innehåller parabener har ökat kraftigt under de senaste 20 åren. Nu vill läkemedelsverket förbjuda vissa av ämnena i produkter för småbarn.

Parabener används bland annat som konserveringsmedel i smink. Men flera rapporter har ifrågasatt hur säkra ämnena är och huruvida de kan orsaka hormonstörningar för kvinnor.

Trots det visar ny statistik, som Svenska Dagbladet tagit del av, att mängden produkter som innehåller parabener har ökat med 180 procent sedan mitten av 1990-talet. Totalt rör det sig om 336 produkter.

Läkemedelsverket vill att Sverige ska följa ett danskt exempel och införa ett förbud mot parabenvarianterna propyl- och butylparaben i produkter för barn under tre år. Skälet är att det är oklart om ämnena är säkra.

– Danmark arbetar för att förbudet ska införas inom hela EU och det är en ambition som Läkemedelsverket helt stödjer, säger Susanne Zakrisson, enhetschef på myndighetens avdelning för kosmetika och hygienprodukter.

Parabenerna har fördelar gentemot andra konserveringsmedel eftersom de i mindre utsträckning är allergiframkallande. Samtidigt är de lätta för naturen att bryta ner. De vanligaste varianterna, methyl- och ethylparaben, anses också vara helt säkra att använda både i smink och hygienprodukter.