Antalet hemlösa barn ökar i många kommuner

Publicerad
Uppdaterad
Antalet unga och barn som lever i hemlöshet blir allt flera i många kommuner.
Det visar Stadsmissionens årliga rapport.
- Både staten och kommuner måste vidta åtgärder, säger Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, till Expressen.se.
Stadsmissionens rapport "Hemlös 2011" som presenterades i dag fredag visar nedslående siffror.
Rapporten är fokuserad på barn och unga. I många kommuner ökar antalet hemlösa i gruppen. Nästan en femtedel av Sveriges kommuner uppger en ökning av antalet barn och unga i hemlöshet och 19 procent ser en ökning i antalet barnfamiljer som riskerar att bli utan bostad.
Målet sedan 2007 har varit att inga barn ska vräkas, men trots det har 1 900 barn vräkts och i 55 kommuner har vräkningarna av barn ökat, uppger Stadsmissionen i ett pressmeddelande.
- Det är djupt oroande att vi möter allt fler unga på våra härbärgen och boenden. Vissa har varit utsatta för våld och vågar inte återvända till sina familjer, andra ingår i familjer som blivit vräkta eller tvingats lämna sina hem, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission, enligt pressmeddelandet.

18 000 hemlösa

Senast antalet hemlösa räknades i Sverige var för sex år sedan. Det var då knapp 18 000 personer, enligt Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, som varit med och sammanställt Stadsmissionens rapport.
Socialstyrelsen arbetar just nu med en ny rapport som ska vara klar i december.
Hans Swärd upplever inte att antalet hemlösa minskat sedan sist.
– Det är inte sannolikt, säger han.
Hans Swärd påpekar att endast en väldigt liten del av budgetpropositionen som lades fram tidigare i veckan ägnas åt hemlöshet.
Enligt honom skulle det räcka med en miljard per år för att komma till sätta med problemen, vilket han även skrev om i en debattartikel i Expressen tidigare i vecka.
Det skulle räcka till en hyra på 5 000 kronor i månaden åt de hemlösa och stopp för vräkning av barn.
– Både staten och kommuner måste vidta åtgärder, säger Hans Swärd till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag