Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Antalet granatattacker ökar kraftigt – experten: ”Extremt”

En man i 60-årsåldern dog i januari i år efter att en handgranat ska ha exploderat vid Vårby Gårds tunnelbanestation söder om Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Handgranat av samma typ som detonerade i Vårby.
Foto: POLISEN

Våldsdåd med handgranater har ökat kraftigt i Sverige de senaste åtta åren, rapporterar SVT Nyheter

Två döda och nio skadade i 116 incidenter, vilket är högt jämfört med andra länder i Europa.

– Många i andra länder är förvånade att det händer här, säger Amir Rostami, forskare i sociologi vid Stockholms universitet.

2011 var antalet detonerade handgranater två stycken. 2016 var siffran 39, varav drygt hälften i Stockholm. Under perioden 2011 till 2018 har totalt 116 granater detonerat i Sverige. 46 av dessa i Stockholm, 27 i Malmö och 13 i Göteborg. Siffrorna kommer från en studie gjord av forskare på Institutet för framtidsstudier och Malmö universitet.

De senaste två åren har antalet incidenter minskat jämfört med rekordåret 2016, men är fortsatt högt. Varför antalet handgranatattacker ökat har forskarna svårt att svara på.


LÄS MER: Explosion på Avenykrog – misstänkt handgranat 


– Vi har ingen bra förklaring, men vi tror det har att göra med den ökade konfliktnivån i den kriminella sfären. Antalet handgranater ökar samtidigt som antalet skjutningar ökar. Våldet måste trappas upp med tiden när du befinner dig i en gängkonflikt, säger Amir Rostami.

Granatattackerna unika för Sverige

Enligt honom har samhället inte lyckats bryta våldsspiralerna i de kriminella miljöerna – trots att man sett utvecklingen under många år.

– Man har sett utvecklingen först med mc-gängen under 90-talet och sedan med våldsgängen. Många varnade för den här utvecklingen, bland annat jag, men det gjordes inte tillräckliga åtgärder.


LÄS MER: Maktkampen i undre världen – fyra döda i våg av skjutningar 


Den höga förekomsten av handgranater är unik för Sverige och tas emot med förvåning i andra länder, berättar han.

– När vi pratar med poliser och forskare i andra länder blir man väldigt förvånad att vi har handgranatsattacker. Det förekommer i andra länder, men väldigt sporadiskt. Den här mängden av handgrenater i fredstid ser vi inte i andra europeiska länder, säger Amir Rostami.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.