Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antalet barn som dör i fånglägret al-Hol stiger

Svenska kvinnor och barn befinner sig i al-Hol
Det är framför allt barn under fem år som inte klarar sig i lägret.Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN
Barnen dör av undernäring, uttorkning till följd av kraftiga diarréer och lunginflammation. Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Allt fler barn dör i det ökända flyktinglägret al-Hol i Syrien. 

Det visar en ny rapport från International rescue commite, IRC. 

Enligt Rädda Barnen befinner sig ungefär 70 svenska barn i lägret. 

– Kvinnor och barn brinner inne i tälten. Och mina barnbarn är i lägret, säger en pappa vars dotter och barnbarn befinner sig i al-Hol till DN

Barnadödligheten ökar i det kurdstyrda flyktinglägret al-Hol, något DN först rapporterade om. Rädda Barnen har tidigare rapporterat att minst fyra svenska barn har dött i eller på väg till lägret. 

Från december förra året till 1 september har 339 barn rapporterats döda enligt IRC:s rapport. Det motsvarar ungefär 80 procent av alla dödsfall. 

Enligt rapporten finns det i lägret över 70 000 människor varav de flesta är kvinnor och barn.  Cirka 7 000 är barn till utländska IS-krigare. Detta inklusive de barn som kommit till världen efter våldtäkter. 

Gör ”allt man kan” 

Rädda Barnen har tidigare rapporterat om att omkring 70 av dem är svenska barn. Svenska UD har aldrig bekräftat siffrorna men har tidigare utlovat att man gör ”allt man kan” för att hämta hem barnen. 

”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige”, skrev före detta utrikesminister Margot Wallström (S) i ett inlägg på Facebook tidigare i år. 

Al-Hol-lägret är sedan tidigare ökänt för sin brist på sjukvård och dåliga förhållanden. Speciellt i de områden som är avsedda för kvinnor och barn. 

I lägret hålls kvinnor och män avskilda. Kvinnorna får inte röra sitt fritt utanför sina tält vilket många gånger resulterat i att man tvingas föda barn ensam. IRC:s rapport visar att en tredjedel av de dödsfall som skett bland barn i lägret, har inträffat i just de här sektionerna. 

”Kvinnor och barn brinner inne”

Det är framför allt barn under fem år som inte klarar livet i lägret. De dör fram för allt av undernäring, uttorkning efter kraftiga diarréer och lunginflammation visar rapporten. 

Lägret är beläget ute i norra Syriens öken och på natten sjunker temperaturen flera grader. En svensk kvinna i lägret vittnar för Tv4:s Terese Cristiansson om att en kall vinter i tält väntar. 

För DN berättar en pappa som har sin dotter och barnbarn i lägret om situationen. 

– Hon är rädd hela tiden. Hon är rädd för regimen och en kvinnlig grupp som bränner tälten på nätter om man inte uppför sig. Kvinnor och barn brinner inne i tälten. Och mina barnbarn är i lägret, säger pappan vars barnbarn är fem och tre år gamla till tidningen. 

Tar tid 

UD uppger för DN att man fortsätter arbeta för att de svenska barnen ska få komma hem till Sverige. 

– Arbetet sker med bland annat kurderna och andra aktörer på plats i Syrien. Det är ett väldigt komplicerat arbete, inte minst det med att utreda vilka barn som har en koppling till Sverige. Därför tar det tid, säger Julia Eriksson Pogorzelska, departementssekreterare på UP till tidningen. 

UD vill inte uppge hur många svenska barn som UD tagit hem. Expressen har dock tidigare rapporterat om att samtliga av IS-svensken Michael Skråmos sju barn hämtades hem i somras. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.