Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antalet barn med ADHD ökar lavinartat

Foto: Jörgen Hildebrandt

Antalet barn och ungdomar med diagnosen ADHD har ökat lavinartat i USA.

Det senaste årtiondet har en fördubbling skett, visar en färsk undersökning.

Den nya undersökningen visar att drygt sex miljoner barn och ungdomar i åldrarna 4 till 17 någon gång under sitt liv diagnostiserats med sjukdomen. Det är en ökning med 16 procent sedan 2007 - och drygt 50 procent det senaste årtiondet, skriver NY Times.

– Det är astronomiska siffror. Jag är golvad, säger William Graaf, professor vid Yale till tidningen.

Många inom den amerikanska läkarkåren har tigare uttryckt kritik mot att diagnoserna och medicineringen har överanvänts - och de senaste siffrorna tros nu spä på den kritiken.

Missbruket växer

Thomas Frieden, chef för hälsomyndigheten, som genomfört den omfattande utredningen, säger till tidningen:

– Vi måste bli mer balanserade. Rätt ADHD-medicinering som ges till rätt människor kan göra stor skillnad. Men dessvärre verkar missbruk växa i en alarmerande takt.

Undersökningen visar att 15 procent av alla pojkar yngre åldrar har fått diagnosen och 7 procent av flickorna. Bland pojkarna i åldrarna 14 till 17 år var siffran högst, 19 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.