Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Antalet asylsökande rekordstort i dag

TV4 Nyheterna var på plats i Migrationsverkets lokaler när de förberedde bäddar åt de väntade flyktingarna.
Foto: Skärmavbild TV4
Boendeplatserna runtom i Sverige är slut och antalet asylsökande under onsdagen är rekordstort.
Foto: Alex Ljungdahl
Migrationsverket planerade för att ha cirka hundra asylsökande boendes i receptionen på sitt huvudkontor i Norrköping - men ändrade sig i sista stund.
Foto: Alex Ljungdahl

Boendeplatserna runtom i Sverige är slut och antalet asylsökande under onsdagen är rekordstort.

Migrationsverket planerade därför för att ha cirka hundra asylsökande boendes i receptionen på sitt huvudkontor i Norrköping - men ändrade sig i sista stund.

– Vi får in nya boenden hela tiden, men inte i tillräcklig takt för att täcka upp för dem som kommer, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket.

Flyktingkrisen i Europa fortsätter i oförminskad takt. Under onsdagen kom rekordmånga asylsökanden till Sverige, och Migrationsverket tvingades därför förbereda sig på nödåtgärder.

– Vi kommer att inhysa folk över natten på flera kontor runtom i landet, sa Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, till Expressen strax efter klockan åtta på kvällen.

Bland annat skulle cirka hundra asylsökande köras med buss från Malmö till Norrköping, för att sova i Migrationsverkets huvudkontors reception. Vid 22.30 kom dock beskedet att det inte blev några bussar från Malmö.

– Det fanns en beredskap för att kunna göra det men läget i Malmö var inte sådant att det behövdes. Eventuellt kommer bussar till Norrköping och andra orter i morgon bitti. Då kommer man inte behöva sova i receptionen utan kan registreras direkt, säger Johanna Måhlén, presskommunikatör på Migrationsverket.

TV4 Nyheterna var under onsdagen på plats inne i huvudkontorets reception när personalen la ut madrasser.

Migrationsverket har tidigare tvingats inkvartera asylsökanden på kontoret i Malmö.

Bränder påverkar tillgången indirekt

Orsaken till den nödåtgärd som förbereddes under natten är att antalet asylsökande som tar sig till Sverige ökat kraftigt på senare tid, samt att boendeplatserna är slut sedan tidigare.

– Vi får in nya boenden hela tiden, men inte i tillräcklig takt för att täcka upp för dem som kommer, säger Mikael Ribbenvik.

Den senaste tiden har bränder på asylboenden ökat kraftigt. Påverkar det er tillgång till boenden?

– Nej, vi har blivit av med 14 platser på grund av detta. Många av bränderna har riktat sig mot kommunala boenden mot ensamkommande barn. Däremot påverkar det indirekt då vi har försäkringsbolag som inte vill försäkra anläggningar. På grund av det minskar våra möjligheter att få tag på boenden, säger Mikael Ribbenvik.

Rekorddag i Sverige

De senaste sju dagarna har 8 428 personer sökt asyl i Sverige. De flesta har kommit från Afghanistan, följt av Syrien och Irak.

Under onsdagen har ett rekordstort antal asylsökande anlänt till Sverige. Vid 18-tiden på kvällen var det cirka 1 800, en siffra som lär ha ökat mycket under kvällen.

Förklaringen till rekordet nu: försämrade förhållanden i Tyskland, enligt Migrationsverket.

– Över 40 000 rapporteras bo i tält i Tyskland nu, många blir inte registrerade och det har varit hundratals bränder på asylförläggningar i Tyskland, som dessutom har långa handläggningstider. Allt sammantaget gör att vi ser att många lämnar Tyskland, säger Mikael Ribbenvik.

Bara i natt finns uppgifter om att 5 000 asylsökande väntar i Rostock för att ta sig över till Sverige. Men ankomsterna dröjde och Migrationsverkets väntrum får fortsätta att vara enbart väntrum även en tid framöver.

Så kan du hjälpa

För att bli familjehem eller god man för ensamkommande barn ska man vända sig till sin hemkommun.

Migrationsverket skriver på sin hemsida att man är intresserade av boenden med minst 30 platser eller fler. Myndigheten kan dock inte ta emot anmälningar om enskilda rum eller enstaka lägenheter.

För gåvor eller engagemang uppmanas man vända sig till frivilligorganisationer eller församlingar.

Källa: migrationsverket.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.