TV4 Nyheterna var på plats i Migrationsverkets lokaler när de förberedde bäddar åt de väntade flyktingarna. Foto: Skärmavbild TV4TV4 Nyheterna var på plats i Migrationsverkets lokaler när de förberedde bäddar åt de väntade flyktingarna. Foto: Skärmavbild TV4
TV4 Nyheterna var på plats i Migrationsverkets lokaler när de förberedde bäddar åt de väntade flyktingarna. Foto: Skärmavbild TV4
Boendeplatserna runtom i Sverige är slut och antalet asylsökande under onsdagen är rekordstort. Foto: Alex LjungdahlBoendeplatserna runtom i Sverige är slut och antalet asylsökande under onsdagen är rekordstort. Foto: Alex Ljungdahl
Boendeplatserna runtom i Sverige är slut och antalet asylsökande under onsdagen är rekordstort. Foto: Alex Ljungdahl
Migrationsverket planerade för att ha cirka hundra asylsökande boendes i receptionen på sitt huvudkontor i Norrköping - men ändrade sig i sista stund. Foto: Alex LjungdahlMigrationsverket planerade för att ha cirka hundra asylsökande boendes i receptionen på sitt huvudkontor i Norrköping - men ändrade sig i sista stund. Foto: Alex Ljungdahl
Migrationsverket planerade för att ha cirka hundra asylsökande boendes i receptionen på sitt huvudkontor i Norrköping - men ändrade sig i sista stund. Foto: Alex Ljungdahl

Antalet asylsökande rekordstort i dag

Publicerad

Boendeplatserna runtom i Sverige är slut och antalet asylsökande under onsdagen är rekordstort.

Migrationsverket planerade därför för att ha cirka hundra asylsökande boendes i receptionen på sitt huvudkontor i Norrköping - men ändrade sig i sista stund.

– Vi får in nya boenden hela tiden, men inte i tillräcklig takt för att täcka upp för dem som kommer, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket.

Flyktingkrisen i Europa fortsätter i oförminskad takt. Under onsdagen kom rekordmånga asylsökanden till Sverige, och Migrationsverket tvingades därför förbereda sig på nödåtgärder.

– Vi kommer att inhysa folk över natten på flera kontor runtom i landet, sa Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, till Expressen strax efter klockan åtta på kvällen.

Bland annat skulle cirka hundra asylsökande köras med buss från Malmö till Norrköping, för att sova i Migrationsverkets huvudkontors reception. Vid 22.30 kom dock beskedet att det inte blev några bussar från Malmö.

– Det fanns en beredskap för att kunna göra det men läget i Malmö var inte sådant att det behövdes. Eventuellt kommer bussar till Norrköping och andra orter i morgon bitti. Då kommer man inte behöva sova i receptionen utan kan registreras direkt, säger Johanna Måhlén, presskommunikatör på Migrationsverket.

TV4 Nyheterna var under onsdagen på plats inne i huvudkontorets reception när personalen la ut madrasser.

Migrationsverket har tidigare tvingats inkvartera asylsökanden på kontoret i Malmö.

Bränder påverkar tillgången indirekt

Orsaken till den nödåtgärd som förbereddes under natten är att antalet asylsökande som tar sig till Sverige ökat kraftigt på senare tid, samt att boendeplatserna är slut sedan tidigare.

– Vi får in nya boenden hela tiden, men inte i tillräcklig takt för att täcka upp för dem som kommer, säger Mikael Ribbenvik.

Den senaste tiden har bränder på asylboenden ökat kraftigt. Påverkar det er tillgång till boenden?

– Nej, vi har blivit av med 14 platser på grund av detta. Många av bränderna har riktat sig mot kommunala boenden mot ensamkommande barn. Däremot påverkar det indirekt då vi har försäkringsbolag som inte vill försäkra anläggningar. På grund av det minskar våra möjligheter att få tag på boenden, säger Mikael Ribbenvik.

Rekorddag i Sverige

De senaste sju dagarna har 8 428 personer sökt asyl i Sverige. De flesta har kommit från Afghanistan, följt av Syrien och Irak.

Under onsdagen har ett rekordstort antal asylsökande anlänt till Sverige. Vid 18-tiden på kvällen var det cirka 1 800, en siffra som lär ha ökat mycket under kvällen.

Förklaringen till rekordet nu: försämrade förhållanden i Tyskland, enligt Migrationsverket.

– Över 40 000 rapporteras bo i tält i Tyskland nu, många blir inte registrerade och det har varit hundratals bränder på asylförläggningar i Tyskland, som dessutom har långa handläggningstider. Allt sammantaget gör att vi ser att många lämnar Tyskland, säger Mikael Ribbenvik.

Bara i natt finns uppgifter om att 5 000 asylsökande väntar i Rostock för att ta sig över till Sverige. Men ankomsterna dröjde och Migrationsverkets väntrum får fortsätta att vara enbart väntrum även en tid framöver.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag