Antalet anmälningar om mobbning ökar

Publicerad
Förra året nästan fördubblades antalet anmälningar om mobbning i skolan.
Skolverket riktar nu hård kritik mot färdiga programkoncept mot mobbing.
Enligt verket är programmen ineffektiva och riskerar öka mobbningen.
- Det är skandalöst att kommunerna köper sig fria i mobbningsfrågan, säger Ola Lindholm, chefredaktör på Kamratposten.
Skolverket kritiserar metoden att använda färdiga programkoncept mot mobbning, visar en omfattande utvärdering som myndigheten har gjort.
Programmen – åtta stycken – är enligt verket ineffektiva och riskerar rentav att öka mobbningen. Därför rekommenderar skolverket att skolorna inte använder programmen i arbetet mot mobbning.
Totalt har 10 000 elever i årskurs 4–9 deltagit i studien, enligt ett pressmeddelande från skolverket.
Programmen som har undersökts under tre år är Friends, SET, Lions Quest, Olweusprogrammet, Farstametoden, Skolkomet, Skolmedling och Stegvis.
Sju forskare står bakom studien som enligt verket är unik "eftersom den omfattar stora mängder kvalitativa och kvantitativa data".

"Är skandalöst"

Ola Lindholm, chefredaktör på Kamratposten, är upprörd över mobbningsprogrammen:
– Det är skandalöst att kommunerna köper sig fria i mobbningsfrågan. De lägger kommunala skattepengar på program som inte har bevisad effekt och som i många fall har helt motsatt effekt, säger han till TT.
Han säger sig dock inte vara "ett dugg förvånad" över att antimobbningsprogrammen inte fungerar.
– Vi som har jobbat en del med skol- och mobbningsfrågor har anat det länge, att de program som kommunerna köper in, och som inte bygger på vetenskapliga grunder, inte har någon effekt.
– Men det är fantastiskt bra att studien är gjord. Det här bevisar att man måste jobba med mobbning på ett helt annat sätt, säger Ola Lindholm.

Fördubblades

Förra året nästan fördubblades antalet anmälningar om mobbning i skolan från drygt 600 till över 1 100, enligt preliminär statistik från Barn- och elevombudsmannen, skriver Dagens Nyheter.
Merparten av anmälningar handlar om att en elev blivit kränkt av andra elever.
– Det ökade antalet anmälningar ser jag som positivt i den bemärkelsen att det kan innebära att problemen nu uppmärksammas mer på skolorna, säger barn- och elevombudet Lars Arrehnius.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag