– Vi ska begränsa häktningar till max sex månader, säger inrikesminister Anders Ygeman till SVT. Foto: Sven Lindwall– Vi ska begränsa häktningar till max sex månader, säger inrikesminister Anders Ygeman till SVT. Foto: Sven Lindwall
– Vi ska begränsa häktningar till max sex månader, säger inrikesminister Anders Ygeman till SVT. Foto: Sven Lindwall
Att låsa in människor och isolera dem som vi gör i Sverige är att jämställa med tortyr, säger brottmålsadvokat Johan Eriksson. Foto: Robban AnderssonAtt låsa in människor och isolera dem som vi gör i Sverige är att jämställa med tortyr, säger brottmålsadvokat Johan Eriksson. Foto: Robban Andersson
Att låsa in människor och isolera dem som vi gör i Sverige är att jämställa med tortyr, säger brottmålsadvokat Johan Eriksson. Foto: Robban Andersson

Antal självmordsförsök ökar i svenska häkten

Publicerad

De långa häktningstiderna har fått skarp internationell kritik.

Nu visar siffror som SVT tagit fram att antalet självmordsförsök i svenska häkten ökar.

Att låsa in människor och isolera dem som vi gör i Sverige är att jämställa med tortyr, säger brottmålsadvokat Johan Eriksson till SVT.

Omkring 10 000 personer häktas i Sverige varje år och blir då inlåst i en sju kvadratmeter stor cell där de majoriteten av de häktade tvingas vara 23 timmar varje dygn förutom det lufthål på en timme då de får möjlighet att promenera i en rastgård.

Samtidigt beläggs de häktade personerna ofta med restriktioner - vilket innebär att de har ingen eller begränsad kontakt med omvärlden och får inte titta på tv, lyssna på radio, använda internet eller ta emot besök eller telefonsamtal från anhöriga.

Tiden som en person sitter häktad är i genomsnitt två månader – men för många kan det bli betydligt längre än så och vissa fall har personer varit häktade i flera år.

Förfarandet har kritiserats skarpt av bland annat FN i flera år och förhållandena under den svenska häktningen har jämförts med tortyr.

Regeringen arbetar med nytt lagförslag

Nu visar dessutom siffror som SVT tagit fram via dokumentation från Kriminalvården att antalet självmordsförsök i svenska häkten ökat och att en person i veckan i dag försöker ta livet av sig.

Eftersom kriminalvården försökt ta bort allting i häktescellerna som kan vara farligt för en intagen sker självmordsförsöken i stället med saker som plastbestick, kläder – eller genom att den intagne försöker bita sönder sina handleder uppger SVT.

– Ett välkänt sätt att tortera människor är just att låsa in dem i ett rum och säga att du kommer inte ut förrän du säger hur det ligger till, säger Johan Eriksson.

Regeringen arbetar nu med att ta fram ett nytt lagförslag för att korta de kritiserade häktestiderna.

– Vi ska begränsa häktningar till max sex månader, med vissa undantag. Vi kommer bit för bit att förändra hela systemet, säger inrikesminister Anders Ygeman till SVT.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag