Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ansvariga politikern: ”Det är minst sagt chockerande”

Elisabet Lann, KD, beskriver uppgifterna i vår granskning som chockerande.
Foto: HENRIK JANSSON
En gravid kvinna kördes ner på ett övergångsställe i Borås. Det är bara en av flera olyckor av körkortslös hemtjänstpersonal.
Foto: Polisen

Göteborgs vårdpolitiker vill se skärpta regler efter avslöjandet om att hemtjänstpersonal kör kommunens bilar utan körkort.

Vår granskning visade tidigare i veckan att körkortslös hemtjänstpersonal varit inblandade i flera olyckor den senaste tiden.

Senast i början av januari rammade ett av hemtjänstens fordon en Västtrafikbuss sedan en anställd – utan körkort – missat högerregeln.

Undersköterskan säger i förhör att personalen ”kan ta bilen när det passar” – oavsett de har körkort eller ej.

– Detta var nytt för oss allihop, säger Elisabet Lann, KD, ordförande i äldre- samt vård- och omsorgsnämnden i Göteborg.

Hur ofta hemtjänstpersonal kör bil i tjänsten utan körkort vet ingen. Mörkertalet bedöms vara stort och kontrollerna i många kommuner obefintliga.

Vår genomgång av fall som lett till domstol de senaste åren visar att personal från hemtjänsten i vart fall sju tillfällen dömts för olovliga körningar i tjänsten. Till det kommer en handfull lex sarah-anmälningar.

I vissa fall har personal kört utan körkort under flera års tid och de har ofta avslöjats av rena tillfälligheter. 

Efter vår granskning informerades Göteborgs kommuns vårdpolitiker om situationen. Där har två fall aktualiserats på kort tid. 

”Minst sagt chockerande”

I oktober förra året dömdes en undersköterska vid hemtjänsten i Göteborg som kört bil i tjänsten under ett halvårs tid och i januari var en annan undersköterska inblandad i en kollision med en Västtrafikbuss och fick nyligen ett strafföreläggande för olovlig körning.

Hon körde rakt in i sidan på bussen och hon och en kollega snurrade flera varv av kollisionen. 

– Jag lyckades precis stanna innan en man som gick med sitt barn, säger den ångerfulla undersköterskan i förhör.

Kollegan fick sjukskriva sig i drygt två veckor på grund av nacksmärtor. 

– Det är minst sagt chockerande, säger Elisabet Lann, KD, ordförande i äldre- samt vård- och omsorgsnämnden i Göteborg.

Elisabet Lann, KD, beskriver uppgifterna i GT:s granskning som chockerande.
Foto: HENRIK JANSSON

Hon uppger att politikerna i nämnden reagerade starkt på uppgifterna om körkortslös personal då de under tisdagen fick kännedom om det.

– Där och då blev reaktionen bara väldigt kraftig, ”hur är det möjligt, hur har det hänt”. Det var nytt för oss allihop, säger Elisabet Lann och öppnar för att skärpa rutinerna för personal som använder bil i tjänsten.

– Man måste hitta ett sätt så ingen kör utan körkort. 

Nya regelverk

Elisabet Lann tycker bland annat att Malmö kommuns regelverk, där all personal avkrävs körkort redan vid anställningen då tjänsten kräver körkort och därefter gör årliga kontroller av körkorten, låter som en bra rutin också för Göteborg.

– Oavsett hur vanligt eller ovanligt förekommande det är ser jag ändå ett behov som förhindrar att det sker. Att säkra upp vid anställningen men också till exempel årligen genomför kontroller, säger hon. 

Den 3 januari körde en av hemtjänstens undersköterskor in i sidan på en Västtrafikbuss på Distansgatan i Högsbo.
Foto: Polisen
Den 3 januari körde en av hemtjänstens undersköterskor in i sidan på en Västtrafikbuss på Distansgatan i Högsbo.
Foto: Polisen

Det har också Monika Bondesson, hemtjänstchef i Göteborg, öppnat för sedan tidigare.

– Jag tycker det låter som ett väldigt bra sätt man har i Malmö stad. Det får jag titta vidare på, sa Monika Bondesson.

Liknande system finns också i flera av Stockholms kommuns stadsdelar. 

”Kann ta bilen när det passar”

Göteborgs kommun har anmält kvinnan för olovligt brukande, då de uppger att hon olovligen tagit tjänstebilen vid tillfället. Men de misstankarna har avskrivits då polisutredaren menat att det varit uppenbart att något sådant brott inte begåtts.

Enligt en planerare vid hemtjänsten så har alla anställda en app där det anges vart de ska åka och vid vilken tid, men där framgår inte hur de ska ta sig till platsen. Med bil eller på annat sätt. 

Kvinnan uppger att ”de kan ta bilen när det passar” och att det är ett beslut som tas av arbetsgruppen. 

Rammade gravid kvinna

Men det är inte bara inom den kommunala hemtjänsten som problemet med körkortslösa anställda som kör mellan brukarna finns. 

I Borås hann en privat anställd undersköterska inom hemtjänsten för några år sedan göra sig skyldig till flera olyckor innan arbetsgivaren upptäckte att hon saknade giltigt körkort. 

Då hade hon vid ett tillfälle backat ner en trafikskylt med hemtjänstbolagets bil. 

Vid ett annat tillfälle hade hon kört på en höggravid kvinna som kom gående på ett övergångsställe.

– Jag hamnade på bilen och flög i väg, sa den gravida kvinnan till polisen efter händelsen.

Vi har varit i kontakt med kvinnans anhöriga som uppger att hon fortfarande mår dåligt efter händelsen och därför inte vill uttala sig om den.

”Helt utan omdöme”

Undersköterskan som körde på den gravida kvinnan i Borås dömdes sommaren 2019 till 110 dagsböter för vårdslöshet i trafik, två fall av grov olovlig körning och smitning från trafikolycksplats.

I samtliga fall vi funnit har personalen avskedats till följd av att de kört tjänstefordonet utan körkort. 

I den arbetsrättsliga utredningen kring kvinnan som missade högerregeln och åkte ut framför en Västtrafikbuss i början av januari, skriver kommunens HR-avdelning:

”HR förklarar att arbetsgivaren inte har fortsatt förtroende för en person som agerat så helt utan omdöme”.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.