Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anställda stal avokado för 2,6 miljoner kronor

Tre anställda stal avokado från sin arbetsgivare i Kalifornien.Foto: ROGER SCHEDERIN / ROGER SCHEDERIN/STUDIO LIGHTHOUS EXPRESSEN / ROGER

Livsmedelsarbetare i Kalifornien stal avokado för 2,6 miljoner kronor från sin arbetsgivare. "Alla älskar avokado", är den lokala polisens förklaring till den grova stölden.

Avokadon är mera populär än någonsin. Den gröna frukten säljs till höga priser överallt där människor inte kan leva utan sin guacamole.

Tre anställda hos en avokadoproducent i Kalifornien tyckte att de borde få vara med och dela sin arbetsgivares stora förtjänster. Så de stal avokado och sålde privat till kunder.

De hann stjäla för motsvarande 2,6 miljoner kronor under några månader innan de greps, rapporterar Los Angeles Times. Företaget Mission Produce hade anat oråd och gjort polisanmälan.

"Alla älskar avokado"

– Det finns efterfrågan. Alla älskar avokado. De var ute efter att tjäna pengar, säger polisbefälet John Franchi i Ventura County i Kalifornien till tidningen.

– Vi ser allvarligt på den här typen av stölder. Det är en stor produkt här i Kalifornien, säger han.

Guacamole.Foto: LEIF JACOBSSON / GT/EXPRESSEN

De tre männen hade arbetat på Mission Produce i flera år när företaget i våras ändrade sitt distributionssystem. Tidigare hämtade kunderna själva avokado från mogningsanläggningen, men nu började företaget i stället köra ut produkten till dem. 

En del kunder hade dock inte noterat förändringen utan fortsatte att komma till företaget. Då såg de tre anställda sin chans och började sälja privat.

Kameror registrerade 

Men företagsledningen noterade svinnet – och männens försäljning registrerades också av övervakningskameror.

Företagets vd Steve Barnard säger att tjuvarna sålde avokado till halva priset. De tog 20–30 dollar för en låda som normalt säljs för 50 dollar.

Mission Produce är en av världens största avokadoförsäljare med anläggningar i USA, Kanada, Kina och Nederländerna.

De tre anställda greps i onsdags, misstänkta för grov stöld.

"Holy guacamole! Arbetare snattade avokado för 300 000 dollar", lyder Los Angeles Times rubrik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.