Tre anställda stal avokado från sin arbetsgivare i Kalifornien. Foto: ROGER SCHEDERIN / ROGER SCHEDERIN/STUDIO LIGHTHOUS EXPRESSEN / ROGER
Tre anställda stal avokado från sin arbetsgivare i Kalifornien. Foto: ROGER SCHEDERIN / ROGER SCHEDERIN/STUDIO LIGHTHOUS EXPRESSEN / ROGER

Anställda stal avokado för 2,6 miljoner kronor

Publicerad

Livsmedelsarbetare i Kalifornien stal avokado för 2,6 miljoner kronor från sin arbetsgivare. "Alla älskar avokado", är den lokala polisens förklaring till den grova stölden.

Avokadon är mera populär än någonsin. Den gröna frukten säljs till höga priser överallt där människor inte kan leva utan sin guacamole.

Tre anställda hos en avokadoproducent i Kalifornien tyckte att de borde få vara med och dela sin arbetsgivares stora förtjänster. Så de stal avokado och sålde privat till kunder.

De hann stjäla för motsvarande 2,6 miljoner kronor under några månader innan de greps, rapporterar Los Angeles Times. Företaget Mission Produce hade anat oråd och gjort polisanmälan.

"Alla älskar avokado"

– Det finns efterfrågan. Alla älskar avokado. De var ute efter att tjäna pengar, säger polisbefälet John Franchi i Ventura County i Kalifornien till tidningen.

– Vi ser allvarligt på den här typen av stölder. Det är en stor produkt här i Kalifornien, säger han.

Guacamole.Foto: LEIF JACOBSSON / GT/EXPRESSEN

De tre männen hade arbetat på Mission Produce i flera år när företaget i våras ändrade sitt distributionssystem. Tidigare hämtade kunderna själva avokado från mogningsanläggningen, men nu började företaget i stället köra ut produkten till dem. 

En del kunder hade dock inte noterat förändringen utan fortsatte att komma till företaget. Då såg de tre anställda sin chans och började sälja privat.

Kameror registrerade 

Men företagsledningen noterade svinnet – och männens försäljning registrerades också av övervakningskameror.

Företagets vd Steve Barnard säger att tjuvarna sålde avokado till halva priset. De tog 20–30 dollar för en låda som normalt säljs för 50 dollar.

Mission Produce är en av världens största avokadoförsäljare med anläggningar i USA, Kanada, Kina och Nederländerna.

De tre anställda greps i onsdags, misstänkta för grov stöld.

"Holy guacamole! Arbetare snattade avokado för 300 000 dollar", lyder Los Angeles Times rubrik.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag