Riccard Nilsson är en av dem som intervjuas i "Dokument inifrån". Foto: SVT
Riccard Nilsson är en av dem som intervjuas i "Dokument inifrån". Foto: SVT

Anställda på McDonalds tvingas jobba gratis

Publicerad
Uppdaterad
Anställda på McDonalds tvingas jobba gratis, visar en granskning som SVT:s " Dokument inifrån" gjort. Vanligast är att är att anställda tvingas stämpla ut när det inte finns något att göra, men ändå måste stanna kvar och stämpla in om det behövs, skriver SVT på nätet.
SVT:s " Dokument inifrån" har i ett program som sänds klockan 20 på söndagen i SVT2 granskat snabbmatskedjan McDonalds. I programmet avslöjas bland annat att anställda vid tillfällen tvingas jobba gratis, skriver SVT på nätet.

"Gå och ta rast"

I " Dokument inifrån" intervjuas ett hundratal anställda och det framkommer att anställda ombeds att stämpla ut när det inte finns något att göra, men ändå stanna kvar och stämpla in om det behövs.
- Vid lågförsäljning vill de att man ska gå på rast." Stämpla ut och gå och sätt dig i personalrummet och kolla på tv. Vi säger till så fort det blir någonting att göra", berättar Riccard Nilsson för programmet.
Enligt SVT har arbetsledare även "fifflat" med de anställdas övertidsrapportering, och bland annat ändrat så att arbetstiden försvinner.

Fotnot: "Dokument inifrån" sänds i SVT 2 20.00.
DISKUTERA HÄR!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag