Anställda på Ikea i Vancouver utan lön

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Fredrik Sjöshult

Anställda på ett Ikeavaruhus i Vancouver har varit utan jobb och lön i sju månader. Orsaken är en utdragen tvist kring ett nytt avtal.

Enligt facket förbjuds arbetarna att jobba. Ikea hävdar att de strejkar.

När det tidigare kollektivavtalet löpte ut vid årsskiftet vägrade en stor majoritet av de anställda att skriva på det nya avtal som Ikea ville genomföra.

Facket ansåg att avtalet innebar en rad försämringar i fråga om arbetstid, löner och möjligheterna att bedriva fackligt arbete.

Efter månader av förhandlingar stängdes arbetarna enligt facket av från sina arbeten i slutet av maj, och har sedan dess varit utan lön. Under tiden har Ikea anlitat ersättare – något som enligt facket strider mot arbetsrätten.

"Oerhört allvarligt"

"Företaget har förlorat sina svenska värderingar", skriver den internationella fackliga organisationen Uni i en rapport.

Och de anställda får stöd av Svenska transportarbetarförbundet.

"Det är oerhört allvarligt att svenska företag inte respekterar sina anställdas rättigheter när man etablerar sig utomlands", säger förbundsordföranden Lars Lindgren.

Men Ikea har en helt annan bild av konflikten och hänvisar till ett utlåtande från ett oberoende medlingsorgan.

– Arbetarna är inte lockoutade, de strejkar. De är välkomna tillbaka när de vill, säger Madeleine Löwenborg-Frick, Ikeas informationschef i Kanada, till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.