Foto: Johan Nilsson / Scanpix
 Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Anställda på flera flygbolag i strejk

Publicerad

Nu går kabinpersonalen hos flygbolagen Tuifly, Novair och Primera Air ut i strejk.

För att förhindra att sportlovsresenärerna drabbas tvingas charterbolagen hyra in både flygplan och kabinpersonal.

En åtgärd som kommer att kosta dem miljonbelopp.

– Diskussionerna om rimliga arbetsvillkor har pågått sedan september förra året men det har inte lett till något resultat. En 60 timmars arbetsvecka är inte rimligt och ger ingen möjlighet för återhämtning, säger Unionens presschef Louise Gerdemo Holmgren.

Men Unionen och avtalsgivarna har inte kunnat enas om en lösning på konflikten.

Långt ifrån varandra

Medlarna har inte lagt något bud eftersom de anser att facket och arbetsgivarna står för långt ifrån varandra för att komma överens om arbetstiderna. Unionen vill att arbetstiden för kabinpersonalen sänks till maximalt 42 timmar per vecka. Fler arbetstimmar skulle, enligt Unionen, inte bara gå ut över kabinpersonalen, utan även över passagerarna eftersom det anses vara en säkerhetsrisk med allt för trött kabinpersonal.

Fritidsresor är ett av de charterbolag som påverkas av den eventuella strejken. Bolaget har till exempel tvingats tidigarelägga en flygning till Sharm el-Sheik sju timmar.

– Och på vissa plan finns inte exakt samma antal säten i exempelvis business class, så då kommer resenärerna inte att få sitta i den klass de bokat. Men vi kompenserar självklart dessa resenärer, säger Peter Hellström, informatör på Fritidsresor.

För Fritidsresor kommer strejken att kosta omkring fem miljoner kronor om dagen. Hos Apollo vill man inte gå ut med en officiell siffra men menar att det handlar om "miljontals kronor".

– Vi hyr in nya flygplan, och i vissa fall måste vi styra om flygningarna så att resenärerna exempelvis får flyga via Oslo, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Trots de höga kostnaderna menar hon att hon att man inte kommer att täcka upp för den strejkande kabinpersonalen så länge som det är nödvändigt.

– Apollo ägs av ett internationellt företag med stora, finansiella muskler. De klarar det här, säger Kajsa Moström.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag