Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anställda larmar – generaldirektör bad anställda gå i korta kjolar

Generaldirektören Nader Ahmadi på Myndigheten för arbetsmiljökunskap.Foto: BRITT MATTSSON
Myndigheten för arbetsmiljökunskap inrättades 2018.

Fyra höga chefer och flera anställda har sagt upp sig på Myndigheten för arbetsmiljökunskap – trots att den bara funnits i ett år.

Nu skriver DN att personal slagit larm om stora arbetsmiljöproblem.

Generaldirektören ska ha sagt till en medarbetare att denne var ”tjockast på myndigheten”. Dessutom har kvinnor ombetts att gå i högklackat och bära korta kjolar.

Regeringskansliet kallar nu till sig generaldirektören.

I juni för ett år sedan inrättades i Gävle Myndigheten för arbetsmiljökunskap, kallad Mynak. 

Enligt hemsidan ska Mynak ”skapa förutsättningar för ett friskt, glädjefyllt och hållbart arbetsliv”.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson konstaterade vid invigningen: ”Myndigheten kommer att bli ett nav för den kunskap som ska ligga till grund för hur vi förbättrar den svenska arbetsmiljön”.

Hoppade av jobbet – i protest

Men redan då hade två chefer i hög ställning förklarat att de inte kunde jobba kvar. En av dem meddelade att det var i protest mot valet av generaldirektör och dennes ledarstil.

DN skriver att sedan dess har även deras ersättare hoppat av sitt arbete, och en tillfällig chef sa upp sig efter bara en vecka. 

I februari var antalet anställda 17. Totalt ska sex anställda valt att sluta, andra har sjukskrivit sig eller tagit tjänstledigt. 

Generaldirektören Nader Ahmadi, som rekryterades från en roll som professor i sociologi och prorektor vid Högskolan i Gävle, har enligt personalens skrivelse utövat hierarkisk detaljstyrning – och fått personal att må dåligt.

Ska ha kritiserat anställda inför andra

I skrivelsen påstås att Ahmadi bland annat kritiserat enskilda medarbetare inför alla andra, och fällt så nedlåtande kommentarer att anställda gråtit.

Han ska dessutom i samband med två möten sagt till kvinnliga medarbetare att bära högklackat och korta kjolar. Därtill ska Ahmadi kallat en i personalen för ”myndighetens tjockaste medarbetare”. 

Facket kräver svar på sin begäran med skyndsamma åtgärder för förbättringar före 12.00 på torsdagen från generaldirektören. Sker inte detta skickas en framställan till Arbetsmiljöverket.

”Jag kanske har varit lite slarvig”

Generaldirektör Nader Ahmadi säger bland annat till DN: 

”Jag kanske har varit lite slarvig med att skämta med mina medarbetare och jag ska sluta med det”.

Han fortsätter:

– Jag ser väldigt allvarligt på saken. Det är allvarliga utmaningar och uppgifter som tas fram i framställan och skrivelsen. Jag välkomnar det här, så att frågorna kommer på bordet och att vi kan lösa dem tillsammans med skyddsombudet och personalen. Det är vår avsikt att vi ska ha en bra arbetsmiljö på myndigheten.

Han säger också att han inte ”känner” igen kommentaren om att kvinna blivit ombedd att gå i kjol och högklackat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.