Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anställda flyr från Arbetsförmedlingen

Eva Nordmark (S) pressas om Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen.
Foto: PETER KROON / ARBETSFÖRMEDLINGEN

Mitt i den politiska konflikten om Arbetsförmedlingen fortsätter myndighetens anställda att fly.

Under de två sista veckorna i november valde 114 personer att säga upp sig, rapporterar Dagens Nyheter.

Socialdemokraterna pressas av en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, som lagts fram av Vänsterpartiet med stöd av M, KD och SD.

Och samtidigt fortsätter flykten inom den krisande Arbetsförmedlingen. Enligt Dagens Nyheter har 114 personer valt att lämna myndigheten bara under de sista två veckorna i november.

Fram tills den 14 november i år hade 1 238 personer sagt upp sig.

Dagens Nyheter har tagit del av ett utskick på Arbetsförmedlingens interna webbsajt där det framgår att man i början av november hade sammanlagt 11 100 anställda. Av dem uppgavs endast 8 800 vara verksamma. Cirka 2 300 är nämligen tjänstlediga på grund av orsaker som sjukskrivning eller att de prövar andra jobb.

Orolig framtid för Arbetsförmedlingen

Redan i början av året gav Arbetsförmedlingen besked om varsel på 4 500 tjänster och under våren har 1 600 personer fått gå.

Myndigheten står i nuläget inför en oklar framtid, efter att först ha drabbats av nedskärningar genom M/KD-budgeten, vilket följts av januariavtalets omtalade privatiseringsreform.

Enligt uppgifter till Expressen har Socialdemokraterna nu jobbat fram en krisplan som ska rädda regeringen från att falla på grund av frågan.

ARBETSFÖRMEDLINGEN – DETTA HAR HÄNT:

• I regeringsförhandlingarna mellan S, C, L och MP, som resulterade i januariavtalet, fick Centern igenom en omfattande reformering av Arbetsförmedlingen.

• Myndighetens hela förmedlingsverksamhet ska enligt uppgörelsen tas över av privata aktörer.

• Parallellt med reformprocessen som dragits i gång har myndigheten fattat beslut om att lägga ned 130 kontor runtom i landet, delvis till följd av besparingar i M- och KD-budgeten som trädde i kraft 1 januari 2019. Regeringen och dess stödpartier har dock inte skjutit till medel för att väga upp besparingen i sina budgetar.

• I mitten av oktober kunde Expressen avslöja stora problem med reformeringen. Flera grundläggande frågor om hur reformen ska genomföras saknade svar, bland annat vilken roll kommunerna ska ha.

• Flera tunga ekonomer och opinionsbildare till både höger och vänster har sedan Expressens artikel riktat hård kritik mot reformen.

• Även M, KD och SD dömer nu ut reformen, trots att även de gick till val på att privatisera myndighetens verksamhet.

• Januaripartierna saknar majoritet och kan därför stoppas av resten av riksdagen.

S planerar samtidigt att ställa sig bakom Moderaternas krav på att slopa lagen om valfrihet (LOV) i reformeringen av Arbetsförmedlingen. Det under en förhandling före tisdag.

”Blir väldigt förvirrat”

Men hos de anställda vid myndigheten finns en uppfattning om att processen redan gått så långt att politikerna inte längre kan bromsa den, rapporterar DN.

Fredrik Andersson, ordförande i ST-facket inom Arbetsförmedlingen, pekar på den politiska oklarheten som en bidragande faktor till de omfattande avhoppen.

– Det blir väldigt förvirrat och man vet inte var vi kommer landa någonstans. Jag tror otryggheten är en del av det som gör att man lämnar, säger han till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.