Anklagelserna mot Medieinstitutet inkom den 4-5 november. Foto: GOOGLE MAPS
Anklagelserna mot Medieinstitutet inkom den 4-5 november. Foto: GOOGLE MAPS

Anställd på Medieinstitutet stängs av – efter anklagelser

Publicerad
Uppdaterad

Medieinstitutet har anklagats för att ha en sexistisk och kränkande miljö vid flera av skolans utbildningar. 

På måndagen avslutades utredningen som bekräftar anklagelserna.  

Anklagelserna avser tre olika utbildningar och berör en extern konsult samt en anställd utbildningsledare.

Anklagelserna inkom den 4-5 november i år och gällde sexism och kränkningar vid flera av Medieinstitutets utbildningar. Anklagelserna berör även en externt inhyrd lärare samt en anställd utbildningsledare. 

Medieinstitutet valde efter anklagelserna att omgående avsluta samarbetet med den externa läraren och utbildningsledaren är avstängd. 

Utredningen bekräftar machokultur på Medieinstitutet

Under måndagen avslutades den interna utredningen som utrett anklagelserna. Den bekräftar bilden av ett olämpligt beteende och matchokultur vid vissa utbildningar. Det ska dock inte finnas några misstankar om övergrepp eller andra brottsliga handlingar.

 

LÄS MER: Larmet: Lärare skickar sex-sms på högskola

 

Utredningen ska specifikt ha granskat de två anklagade och de angivna utbildningarna, men även hela företaget, inklusive annan personal och företagskultur. 

Erbjuder stödsamtal till studenterna 

Ett externt företag har anlitats som erbjuder professionella stödsamtal för de studenter som önskar.

"Ingen ska behöva utsättas för sexistisk eller kränkande behandling på sin utbildning. Att våra studerande trivs och känner att de vistas i en trygg och god arbetsmiljö är vår absolut viktigaste prioritering." skriver Medieinstitutet på sin hemsida. 

Det har tidigare funnits ett ärende med sexuella trakasserier studenter emellan som skedde utanför skoltid och som utreddes under våren 2017 i samråd med Myndigheten för Yrkeshögskolan. 

 

Uppdatering: Den här artikeln korrigerades 14 november 2017. I en tidigare version av artikeln stod det att Medieinstitutets vd Erik Bodén också granskades. Den uppgiften stämmer inte. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag