Den 30-åriga djurskötaren hade arbetat med vargarna i flera år när de plötsligt attackerade. Foto: Sara Strandlund
Den 30-åriga djurskötaren hade arbetat med vargarna i flera år när de plötsligt attackerade. Foto: Sara Strandlund

Anställd misstänkt för brott efter dödsolycka

Publicerad

En anställd vid Kolmårdens djurpark är misstänkt för brott efter dödsolyckan hos vargarna.

- En person är misstänkt för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, säger Anders Wallberg, vid polisen i Östergötland.

Det var förmiddagen den 17 juni 2012 som en 30-årig djurskötare hittades död i ett av djurparkens två varghägn. Av oklar anledning hade vargarna attackerat och dödat djurskötaren som arbetat med dem i flera år.

Har förhörts

I snart två år har polisen arbetat med utredningen av vad som skedde och om någon kan misstänkas för brott. I tisdags delgavs en av de anställda brottsmisstanke.

- Ja, vi har hört en person som misstänkt för brott, säger Anders Wallberg, arbetsmiljöbrottsutredare vid polisen i Östergötland.

Personen som misstänks för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död kallades till förhör i tisdags.

- Jag vill inte gå in på vad personen sa i det här förhöret. Det är en individ på Kolmårdens djurpark, säger Wallberg.

Misstanken kan leda fram till ett åtal.

- Men det är fortfarande mycket kvar att göra, säger Wallberg.

Var ensam

Den 30-åriga djurskötaren, som hade stor erfarenhet av varggruppen, som hon känt och skött sedan de var valpar, gick ensam in i varghägnet den där förmiddagen i juni. Det är fortfarande oklart om det någonsin kommer att bli klarlagt vad som fick vargarna att attackera kvinnan. Polisen är mycket förtegen om utredningen och vad som lett fram till misstankarna om brott.

Mats Höggren, zoologisk chef vid Kolmårdens djurpark om brottsmisstanken mot en av de anställda:

- Det finns inte så mycket att säga om det, jag vet inte vad det innebär ur ett juridiskt perspektiv för parken. Jag vet att åklagare och polis har hållit flera förhör, men vi har inte fått ta del av någon förundersökning.

Han förklarar att personalen varje dag påminns om den fruktansvärda händelsen.

- Det är så oerhört tragiskt, vi tänker på olyckan varje dag. Vi förstår att den här utredningen tar lång tid, men samtidigt är det en stor påfrestning för alla, både anställda och anhöriga. Vi har vetat att det rättsliga efterspelet kunde fortsätta, säger Höggren.

Stopp för närkontakt

En hel del av personalen har hörts upplysningsvis av polis och åklagare. Mats Höggren känner till vem som har delgetts brottsmisstanke.

- Ja, det gör jag, men jag har ingen kommentar till det i övrigt.

I djurparkens egen olycksrapport konstaterades det att djurskötaren följt den dagliga rutinen och att varghägnet besöktes varje morgon. Efter olyckan stoppades all närkontakt med vargarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag