Anställd misstänkt för brott efter dödsolycka

Den 30-åriga djurskötaren hade arbetat med vargarna i flera år när de plötsligt attackerade.
Foto: Sara Strandlund

En anställd vid Kolmårdens djurpark är misstänkt för brott efter dödsolyckan hos vargarna.

- En person är misstänkt för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, säger Anders Wallberg, vid polisen i Östergötland.

Det var förmiddagen den 17 juni 2012 som en 30-årig djurskötare hittades död i ett av djurparkens två varghägn. Av oklar anledning hade vargarna attackerat och dödat djurskötaren som arbetat med dem i flera år.

Har förhörts

I snart två år har polisen arbetat med utredningen av vad som skedde och om någon kan misstänkas för brott. I tisdags delgavs en av de anställda brottsmisstanke.

- Ja, vi har hört en person som misstänkt för brott, säger Anders Wallberg, arbetsmiljöbrottsutredare vid polisen i Östergötland.

Personen som misstänks för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död kallades till förhör i tisdags.

- Jag vill inte gå in på vad personen sa i det här förhöret. Det är en individ på Kolmårdens djurpark, säger Wallberg.

Misstanken kan leda fram till ett åtal.

- Men det är fortfarande mycket kvar att göra, säger Wallberg.

Var ensam

Den 30-åriga djurskötaren, som hade stor erfarenhet av varggruppen, som hon känt och skött sedan de var valpar, gick ensam in i varghägnet den där förmiddagen i juni. Det är fortfarande oklart om det någonsin kommer att bli klarlagt vad som fick vargarna att attackera kvinnan. Polisen är mycket förtegen om utredningen och vad som lett fram till misstankarna om brott.

Mats Höggren, zoologisk chef vid Kolmårdens djurpark om brottsmisstanken mot en av de anställda:

- Det finns inte så mycket att säga om det, jag vet inte vad det innebär ur ett juridiskt perspektiv för parken. Jag vet att åklagare och polis har hållit flera förhör, men vi har inte fått ta del av någon förundersökning.

Han förklarar att personalen varje dag påminns om den fruktansvärda händelsen.

- Det är så oerhört tragiskt, vi tänker på olyckan varje dag. Vi förstår att den här utredningen tar lång tid, men samtidigt är det en stor påfrestning för alla, både anställda och anhöriga. Vi har vetat att det rättsliga efterspelet kunde fortsätta, säger Höggren.

Stopp för närkontakt

En hel del av personalen har hörts upplysningsvis av polis och åklagare. Mats Höggren känner till vem som har delgetts brottsmisstanke.

- Ja, det gör jag, men jag har ingen kommentar till det i övrigt.

I djurparkens egen olycksrapport konstaterades det att djurskötaren följt den dagliga rutinen och att varghägnet besöktes varje morgon. Efter olyckan stoppades all närkontakt med vargarna.

Vargflocken dödade sin 30-åriga djurskötare på kolmården

GUIDEN HITTAS DÖD

17 juni 2012

Klockan 11.11 hittas en 30-årig djurguide död inne i ett av varghägnen på Kolmårdens djurpark. Kvinnan hade ensam gått in för att arbeta med vargarna i besökshägnet när något inträffat som fick vargarna att attackera henne.

POLIS UTREDER

17 juni 2012

Polis och arbetsmiljöverket inleder förundersökning för att utreda om något arbetsmiljöbrott kan ha begåtts i samband med dödsolyckan. Om utredningen visar på det så kan parken åtalas.

NÄRKONTAKT STOPPAS

18 juni 2012

Djurparken stoppar all närkontakt mellan skötare, besökare och vargar.

INGET SVAR

17 augusti 2012

Ett 20-tal polisförhör har hållits och den slutliga obduktionsrapporten lämnas, men vad som orsakade olyckan inne i hägnet är fortfarande en gåta.

GJORDE RUTINBESÖK

28 september 2012

Kolmårdens djurpark lägger fram sin olycksrapport till Arbetsmiljöverket. Där konstateras att den omkomne djurskötaren gjort ett rutinbesök i hägnet på morgonen och sedan inte gått att kontakta. När medarbetare gick in i hägnet var vargarna oroliga och kvinnan hittades död.

ANSTÄLLD MISSTÄNKS

4 februari 2014

En anställd vid Kolmårdens djurpark delges formellt misstanke om brott vid ett förhör. Brottsrubriceringen är arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.