Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ansiktet svullnade upp efter behandlingen

Foto: Facebook/Georgina Keeley
Georgina Paraskeva färgade håret – då svullnade ansiktet upp. Foto: Facebook/Georgina Keeley
Foto: Facebook/Georgina Keeley
Den allergiska reaktionen gjorde henne så svullen att hon inte kunde se. Foto: Facebook/Georgina Keeley

18-åriga Georgina Paraskeva skulle bara färga håret mörkare. 

Men i stället hamnade hon på sjukhus med ett så svullet ansikte att hon inte kunde se på två dagar, skriver Mirror.

– Det var ärligt talat det läskigaste jag varit med om i mitt liv, säger hon.

Det hela började när 18-åriga Georgina Paraskeva från Bristol, i Storbritannien, skulle färga håret. Enligt Georgina hade hon använt samma märke på hårfärg tidigare utan problem, men den här gången skulle bli annorlunda. 

– När jag ser tillbaka på bilderna nu är det bara hemskt, mitt huvud är dubbla sin storlek och jag såg ut som ett monster, säger Georgina.

Kvällen efter att hon färgat håret, i november förra året, åt hon en romantisk middag med sin pojkvän, men så började hon känna sig varm och kände att det kliade i ansiktet. 

– Efter att jag färgat håret var allt lugnt. Men dagen efter, när jag var ute, började jag känna det. Hela huvudet blev varmt och kliade. Jag fick utslag i hårbotten och huden vid mitt hårfäste blev torrt, berättar hon för Mirror.

Georgina Paraskeva beskriver händelsen som det läskigaste hon varit med om. Foto: Facebook/Georgina Keeley

Hämtades av ambulans

De kommande två dagarna svällde hennes ansikte långsamt upp. Eftersom hon var orolig över vad som hände ringde hon sjukvårdsupplysningen och fick rådet att ta en antihistamin, för att få ner svullnaden. Dagen efter gav hennes doktor henne en kräm mot utslagen. Men svullnaden bara fortsatte. 

Efter två dagar var hennes ansikte så stort att hennes ögonlock var igensvullna och hon kunde inte se. Då blev 18-åringens mamma så orolig att hon ringde ambulans och hon kördes i illfart till sjukhuset, där hon fick dropp.

– När jag åkte till sjukhuset kändes det som att jag hade glas i ögonlocken och jag blev helt blind. Jag kunde inte se på två dagar, det var hemskt, säger hon till Daily Mail.

– Det var ärligt talat det läskigaste jag varit med om i mitt liv.

Georgina Paraskeva kunde inte se på två dagar på grund av sitt svullna ansikte. Foto: Facebook/Georgina Keeley

”Såg ut som ett monster”

Georgina skrevs ut från sjukhuset med antihistamin och en steroidkräm mot reaktionen mot PPD, en ingrediens som finns i många hårfärger. Svullnaden gick långsamt ner, men det var en tuff tid för henne, säger hon.  

– När jag ser tillbaka på bilderna nu är det bara hemskt, mitt huvud är dubbla sin storlek och jag såg ut som ett monster. 

När Georgina var svullen i ansiktet gick hon sällan utanför hemmet, eftersom hon var så medveten om sitt svullna ansikte, vilket hon säger fick henne att tappa självförtroendet. Det kändes hemskt och fick mig att känna att jag hade noll självförtroende. 

– Jag valde att stanna inne eftersom jag hatade att folk tittade på mig, det var hemskt. 

 

Nu hoppas Georigna på att fler blir medvetna om riskerna med hårfärg. Foto: Facebook/Georgina Keeley

Varnar andra för farorna

Georgina Paraskeva vill varna för de risker som finns med hårfärger efter sin skrämmande upplevelse och lade även upp ett inlägg på sin Facebooksida.

– Jag vill verkligen att folk ska vara medvetna om att sådana här saker kan hända. Många inser inte vad hårfärg innehåller och att det kan vara farligt. Jag hade tur och är tacksam att det inte blev värre än det blev för mig, säger hon och fortsätter: 

– Jag har läst på om ämnet och jag kunde förlorat min syn permanent och det är läskigt att förstå att folk har dött av det (av allergisk reaktion av ämnet i hårfärgen reds. anm.).

Hårfärg och allergirisk

Många ämnen som används i hårfärgningsmedel har allergiframkallande egenskaper, till exempel ämnet p-phenylenediamine (PPD) och ämnet toluen-2,5-diamine (TDA). Studier på sådana ämnen har visat att de har en benägenhet att framkalla allergi vid hudkontakt.

 

På hårfärgningsprodukterna står ofta att man ska göra ett hudtest 48 timmar innan färgning, men Läkemedelsverket  avråder från hudtest då det inte är tillförlitligt och kan leda till allergier. 

 

Allergi mot hårfärgningsämnen märks ofta genom att eksem, blåsor och rodnader uppkommer i hårbotten, hårfästet, i ansiktet, på öronen eller på halsen och nacken. 

 

Svullnader kring panna och ögon förekommer också. Vanligtvis uppkommer den allergiska reaktionen inom ett dygn efter att hårfärgningen skett och symtomen kan fortsätta under flera veckor. 

 

Om du får en allergisk reaktion av hårfärgen, kontakta sjukvården. 

 

Källa: Läkemedelsverket

LÄS MER: Estelle, 19, nära döden av hårfärgen