"Vårt team ASW, Anonymous spy warriors, tog det här väldigt seriöst eftersom Robin var en av våra följare och en sann hjälte", skriver en Anonymous-medlem till Expressen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

"Vårt team ASW, Anonymous spy warriors, tog det här väldigt seriöst eftersom Robin var en av våra följare och en sann hjälte", skriver en Anonymous-medlem till Expressen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Anonymous påstår sig ha hittat skytten

Publicerad

Hackernätverket Anonymous jagar 15-årige Robins mördare.

Nu säger de sig ha hittat dödsskytten.

"Som många vet är den svenska polisen alldeles för långsam. Vårt team tog det här väldigt seriöst", skriver medlemmen Ghostonic i ett meddelande till Expressen.

Polisen vet inte vem som mördade 15-årige Robin och sköt ner hans storebror med flera skott. Efter 40 dagar och knapphändiga vittnesuppgifter har utredningen frusit fast.

Men polisen är inte de enda som jagar mördaren. Det internationella hackernätverket Anonymous har engagerat sig i mördarjakten, berättar Robins mamma Carolina.

I en video publicerad på Facebook lämnar medlemmen Ghostonic, iförd den välkända Guy Fawkes-masken, ett meddelande till den misstänkte:

– Det här är ett meddelande till den man som mördade vår broder i Sverige, och skadade hans bror. Våra bröder.

"Tog det här väldigt seriöst"

Den maskerade personen fortsätter.

– Vi ska hitta dig, vi ska förgöra dig, vi är överallt. Det här är inte ett hot, det är ren fakta. Vi finns överallt. Vänta oss.

Och nu säger Anonymous sig ha hittat den ansvarige.

"Som många vet är den svenska polisen alldeles för långsam. Vårt team ASW, Anonymous spy warriors, tog det här väldigt seriöst eftersom Robin var en av våra följare och en sann hjälte", skriver Ghostonic i ett meddelande till Expressen.

Vidare skriver han att informationen om den misstänkte ska lämnas över till polisen, så att de kan genomföra gripandet.

"De har gjort jättemycket"

Robins mamma Carolina säger att hon tappat hoppet om att polisen ska kunna hitta mördaren. Åtminstone på egen hand.

– Gruppen Anonymous, de hjälper mig. De har arbetat med det här sen det hände och, vad jag vet, har de kommit någonstans också. Jag vet inte hur de jobbar med det, de har ju sina sätt att arbeta med det. Jag är inte jätteinsatt i hur de arbetar, säger hon.

– När det väl löser sig ska det inte heta att det är polisen som har gjort jobbet, utan att det är Anonymous som har hjälpt till. De ha gjort jättemycket jobb, jobbat jättehårt.

Polisen vill dock inte kommentera Anonymousuppgifterna.

– Det vill inte jag kommentera i dagsläget, säger Wessling vid Västerortspolisen.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag