Anonymous hotar med jätteattack under fredag

Socialstyrelsens, Domstolsverkets, riksbankens och regeringens hemsidor slogs ut i nattens nätattack.

Nu varnar hackergruppen Anonymous för fler hot mot svenska myndighetshemsidor. På fredag kommer de att slå till i den största aktionen någonsin.

– Svenska regeringen, ni vet vår kapacitet och vad vi vill. Valet är ert, säger gruppen i en videofilm på Youtube.

Attackerna mot svenska myndigheters hemsidor fortsätter. Efter hot under onsdagen drabbades flera sajter sent under onsdagen och natten till torsdag. På vissa sidor på sajten möttes besökare av ett budskap från nätverket Anonymous.

– Ja, vi har blivit hackade. Alla drabbade sidor låg i en funktion som vi nu tagit ur drift och på det sättet gjort oss symtomfria, sa Catrin Andersson, IT-chef på Socialstyrelsen, till TT i går kväll.

Riksbankens hemsida gick ner vid 22-tiden på onsdagkvällen och pressekreteraren Fredrik Andersson bekräftade att de drabbats av en överbelastningsattack. Betalningssystemen mellan Riksbanken och bankerna berördes inte.

Även riksdagens och regeringens hemsidor hade störningar under kvällen. För riksdagens del handlade det om ett planerat driftsstopp, uppgav man på riksdagens larmcentral. Vid 23-tiden fungerade regeringen.se igen, skriver TT.

Vill hämnas

Attackerna sägs vara en hämnd för polisens razzia mot webbhotellet PRQ efter misstankar om upphovsrättsintrång. Vid husrannsakan tog polisen tre servrar i beslag, bland annat en tillhörande fildelningssajten Tankafetast. Fildelningssajten The Piratebay har kopplingar till webbhotellet.

Enligt Anders Hansson, som arbetar med IT-säkerhet på myndigheter och företag inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, finns det inte mycket företag och myndigheter kan göra för att skydda sig mot överbelastningsattackerna:

– Om de som attackerar har bestämt sig för att hemsidan ska ner så går den ned. Utmaningen är att förkorta tiden som sidan är nere genom att filtrera och dämpa attacken, säger han till TT.

Anonymous varnar för nya hot mot svenska myndigheter.

"Den här fredagen kommer vi att genomföra den största aktionen någonsin. Vad det handlar om säger vi inte än", säger gruppen i videofilmen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.