Anonyma vittnen i rätten ska utredas av regeringen

Justitieminister Morgan Johansson säger att frågan om anonyma vittnen nu ska ses över.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/ TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen ska utreda möjligheten att vittna anonymt. 

Riksdagen har krävt att regeringen agerar i frågan och nu ger justitieminister Morgan Johansson besked om att frågan ska ses över.

– Nu skaffar vi oss ett bättre faktaunderlag i frågan, säger han till Sveriges Radio.

Nyligen riktade riksdagen tre uppmaningar till regeringen om att överväga ett system med så kallade kronvittnen som får mildare straff om de samarbetar med polisen – en utredning av möjligheten till anonymitet för hotade vittnen – och en förstärkning av vittnesskyddet. 

Frågan om möjligheten att få kunna vittna anonymt vid brottslighet är omdiskuterad. 

Nu ger justitieminister Morgan Johansson besked om att regeringen kommer att göra en översyn av frågan. 

– Vi kommer behöva utreda kronvittnesfrågan. Då tänkte jag i samband med det också göra en översyn när det gäller anonyma vittnen för att till exempel se hur det fungerar i andra länder, och på det sättet tillmötesgå riksdagen.

Stefan Löfven under en stor intervju med Expressen. – Vi ska göra allt vi kan för att skydda vittnen, säger han.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Stefan Löfven: ”Vi ska göra allt vi kan för att skydda vittnen”

En majoritet i riksdagen, bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har uppmanat regeringen att utreda kronvittnen och möjligheten att vittna anonymt. Enligt de fyra partierna är det viktiga åtgärder för att kunna bekämpa den grova organiserade brottsligheten. 

Statsminister Stefan Löfven sade redan i regeringsförklaringen att ett system med kronvittnen ska utredas. 

Stefan Löfven fick i en stor intervju med Expressen frågan varför det i dag inte redan finns ett system där det är möjligt för den som är hotad att vittna i en rättegång.

– När det gäller anonyma vittnen så är ju det också en avvägning. Man kanske tummar på rättssäkerheten om man inte vet vem som säger vad. Så det är en balansgång, men det är klart att vi ska göra allt för att skydda vittnen som vill vittna för att komma till rätta med brottsligheten, och få någon fälld för ett brott. Det är samhällets uppgift, svarade Stefan Löfven då. 

Finns invändningar om rättsäkerhetsproblem

Enligt justitieminister Morgan Johansson skulle ett system med anonyma vittnen innebära rättssäkerhetsproblem. 

– Det kan finnas bakomliggande kopplingar mellan en misstänkt person och ett vittne, som inte kommer att kunna komma fram om det här är anonymt. Det är en grundläggande principiell invändning, säger Morgan Johansson. 

Men frågan ska ändå ses över på allvar:

– Det innebär inte att vi inför det här systemet, det innebär bara att vi skaffar oss ett bättre faktaunderlag för att bedöma frågan, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.