Anonym skribent avslöjad – han står bakom "Wisemans Wisdoms"

Publicerad

Bloggen har kallats Sveriges bäst bevarade försvarshemlighet.

Nu har skribenten bakom försvarsbloggen Wisemans Wisdoms avslöjats.

– Jag hela tiden trott att endera dagen blir det offentligt att jag ligger bakom. Men det kom ändå överraskande, säger Carl Bergqvist, stridsflygare och major vid F 21 i Luleå, till Svenska Dagbladet.

Det var den antimilitaristiska gruppen Ofog som först avslöjade vem som låg bakom den populära försvarsbloggen Wisemans Wisdoms.

Nu har majoren Carl Bergqvist ställt upp på en intervju i Svenska Dagbladet. Han säger att han drivit bloggen själv och att han startade 2007 efter att finansminister Anders Borg, M, aviserat miljardnedskärningar i försvarsbudgeten.

– Jag har alltid varit politiskt intresserad och velat debattera. Fördelen med en anonym blogg är att sakfrågorna kommer i fokus, inte vem som ligger bakom. Wiseman har aldrig avslöjat några hemligheter, utan kommenterat och satt in vad andra publicerat i ett sammanhang och länkat till källmaterialet. Nu kanske jag får vara försiktigare, för jag kommer att fortsätta blogga, säger Carl Bergqvist till SvD.

"Vill inte slå mig för bröstet"

Hans blogg har blivit stor och har lästs av inflytelserika personer inom försvarsmakten.

– Jag följer honom regelbundet, han är oerhört kunnig och duktig, har Peter Hultqvist, S, försvarsutskottets ordförande tidigare sagt till Expressen.se.

Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten har tidigare sagt till Expressen.se att ett ämne som dyker upp på bloggen kan bli en fråga för riksdagen inom en vecka - och att de måste förhålla sig till informationen i bloggen.

– Jag vill inte slå mig för bröstet, men ett visst inflytande kan jag nog ha haft på debatten. Jag vet inte om jag nu kommer att få samma inflytande när det kommit fram att det inte är någon centralt placerad överste i Högkvarteret som ligger bakom, utan en liten major på F 21 som sitter och skriver, säger Carl Bergqvist till SvD.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag