Anonym skribent avslöjad – han står bakom "Wisemans Wisdoms"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Bloggen har kallats Sveriges bäst bevarade försvarshemlighet.

Nu har skribenten bakom försvarsbloggen Wisemans Wisdoms avslöjats.

– Jag hela tiden trott att endera dagen blir det offentligt att jag ligger bakom. Men det kom ändå överraskande, säger Carl Bergqvist, stridsflygare och major vid F 21 i Luleå, till Svenska Dagbladet.

Det var den antimilitaristiska gruppen Ofog som först avslöjade vem som låg bakom den populära försvarsbloggen Wisemans Wisdoms.

Nu har majoren Carl Bergqvist ställt upp på en intervju i Svenska Dagbladet. Han säger att han drivit bloggen själv och att han startade 2007 efter att finansminister Anders Borg, M, aviserat miljardnedskärningar i försvarsbudgeten.

– Jag har alltid varit politiskt intresserad och velat debattera. Fördelen med en anonym blogg är att sakfrågorna kommer i fokus, inte vem som ligger bakom. Wiseman har aldrig avslöjat några hemligheter, utan kommenterat och satt in vad andra publicerat i ett sammanhang och länkat till källmaterialet. Nu kanske jag får vara försiktigare, för jag kommer att fortsätta blogga, säger Carl Bergqvist till SvD.

"Vill inte slå mig för bröstet"

Hans blogg har blivit stor och har lästs av inflytelserika personer inom försvarsmakten.

– Jag följer honom regelbundet, han är oerhört kunnig och duktig, har Peter Hultqvist, S, försvarsutskottets ordförande tidigare sagt till Expressen.se.

Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten har tidigare sagt till Expressen.se att ett ämne som dyker upp på bloggen kan bli en fråga för riksdagen inom en vecka - och att de måste förhålla sig till informationen i bloggen.

– Jag vill inte slå mig för bröstet, men ett visst inflytande kan jag nog ha haft på debatten. Jag vet inte om jag nu kommer att få samma inflytande när det kommit fram att det inte är någon centralt placerad överste i Högkvarteret som ligger bakom, utan en liten major på F 21 som sitter och skriver, säger Carl Bergqvist till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.