Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Medarbetare: Jag är en del av motståndet i Vita huset

Trump är rasande efter artikeln om medarbetarnas svek mot honom.Foto: ALEX EDELMAN / POOL / EPA / TT
Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders skriver att ”ynkryggen borde göra det rätta och avgå”, om medarbetaren som skrivit texten i New York Times.Foto: TIMOTHY D. EASLEY / AP/ TT
Vicepresidenten har flitigt använt ordet ”lodestar” tidigare – ett ord som används i artikeln om motståndet mot Trump.Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT

En medarbetare hos Donald Trump berättar i en text i New York Times hur den – och andra högt uppsatta medarbetare – jobbar för att aktivt stoppa presidentens politik.

Donald Trump kallar texten ”en skam”, skriver AP.

Vice presidenten Mike Pence är en av dem som i ryktesfloden pekas ut som den anonyme skribenten – på grund av ett ordval.

Den anonyma artikelförfattaren är, enligt New York Times, en högt uppsatt medarbetare inom Trump-administrationen. Varken personens exakta titel eller kön redovisas av tidningen.

I texten skriver artikelförfattaren att den, tillsammans med andra inom administrationen, arbetar aktivt för att stoppa delar av Trumps politik. Personen skriver att ”många av de högre tjänstemännen i hans egen administration arbetar aktivt för att förstöra delar av hans agenda”.

Många misstänker att vicepresidenten Mike Pence ligger bakom artikeln – på grund av ett ovanligt ordval.Foto: POLARIS/IBL

”Roten till problemet”

Det står bland annat:

” Men vi anser att vår första plikt är gentemot landet, och presidenten fortsätter agera på ett sätt som går helt emot vår republiks välmående. Därför har många av oss svurit att göra vad vi kan för att bevara våra demokratiska institutioner samtidigt som vi omintetgör Trumps mindre välriktade impulser, tills han lämnar presidentposten.”

”Roten till problemet”, som artikelförfattaren kallar det, är att Trump inte har några fasta principer han agerar utefter. Författaren menar att Trump, trots att han valdes till president för Republikanerna, visar väldigt lite förståelse för deras frågor.

Artikeln: Trump föredrar Vladimir Putin och Kim Jong-Un

”Förutom hans massmarknadsföring av tanken att pressen är 'folkets fiende', är president Trumps impulser ofta anti handel och antidemokratiska”, står det vidare i New York Times.

I artikeln menar författaren att Trump, både privat och offentligt, verkar föredra diktatorer och envåldshärskare. Exempel som tas upp är Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. I artikeln menas att Trump visar ”lite genuin uppskattning” för banden till ”allierade, likasinnade nationer”.

Vita huset: En fegis som borde lämna

Trump har kommenterat texten. Nyhetsbyrån AP rapporterar att presidenten anser att den ”verkligen är en skam”.

Twitter ifrågasätter han källans existens – och uppmanar sedan tidningen att överlämna personen. 

”Existerar ens den så kallade ”högt uppsatta tjänstemannen”, eller är det bara misslyckade New York Times med ännu en bluffkälla? Om den fega anonyma personen faktiskt existerar så måste the Times, med hänsyn till rikets säkerhet, överlämna honom/henne till myndigheterna omgående!”, skriver presidenten. 

Donald Trump frågar sig också på Twitter om personen bakom artikeln begått landsförräderi.

Lite senare skriver presidenten att jakten på källan fortsätter:

"Jag dränerar träsket, och träsket försöker slå tillbaka. Men bara lugn, vi kommer att vinna".

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1037485664433070080

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1037464177269514240

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1037541538950209537

 

På torsdagen surrar det av rykten i Washington om vem som skrev artikeln. En uppsjö av namn har föreslagits i olika sammanhang. 

Men källan är en hemlighet bland några få chefer på New York Times redaktion.

Ett namn det spekulerats flitigt om är vice presidenten Mike Pence.

Orsaken är bland annat att ordet "lodestar" (ledstjärna) används i artikeln. Just detta ord används även flitigt av Pence. Han beskrev till exempel den nyligen avlidne republikanen John McCain med just ordet "ledstjärna".

I sammanhanget spekuleras samtidigt om det kan vara Mike Pence talskrivare som ligger bakom artikeln.

Är det Melania eller Ivanka Trump?

Fler som nämns i spekulationer är enligt Daily Mail  försvarsministern Jim Mattis som i Watergate-avslöjaren Bob Woodwards nya bok beskrivs ha gått emot Trump vid flera tillfällen. Han ska även ha sagt att Trumps intellektuella nivå är som "en fjärde- eller femteklassare". Mattis har dock tillbakavisat detta.

Även stabschefen i Vita huset, John Kelly, och justitieministern Jeff Sessions nämns som möjliga artikelförfattare.

 

Ivanka och Melania Trump pekas också ut i ryktena om vem som skrivit artikeln.Foto: STELLA PICTURES

Inte ens den närmaste familjen undgår ryktena. Både presidentens hustru Melania och dottern Ivanka pekas ut, även om det anses osannolikt.

På Twitter poängterar användare att Melania vid olika tillfällen ska ha skickat ut kodade meddelanden för att visa att hon är emot makens politik.

Ett exempel var den uppmärksammade jackan med texten "Jag bryr mig verkligen inte, gör du?" som Melania bar när hon besökte ett hem för flyktingbarn.

Dottern Ivanka har kritiserat att familjer separeras vid mexikanska gränsen och kallat detta för "ett lågvattenmärke".

Enligt CNN nämns även Ivankas make Jared Kushner som en möjlig spökskrivare, eventuellt ihop med Ivanka som uppges vara besviken över att hon fått så litet inflytande som presidentens personliga rådgivare.

Kräver en ursäkt av tidningen

Vita huset har släppt ett uttalande angående artikeln i New York Times. 

”Nästan 62 miljoner personer röstade på president Donald J Trump 2016”, inleder Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders uttalandet.

Hon fortsätter:

”Inga av de personerna röstade på en feg, anonym källa till New York Times. Vi är besvikna, men inte förvånade, att tidningen valde att publicera den här patetiska, hänsynslösa och själviska texten.”

Sarah Huckabee Sanders kräver en ursäkt av New York Times. Hon avslutar:

”Individen bakom den här texten har valt att lura, snarare än stötta, den korrekt valda presidenten för USA. Han sätter inte landet först, utan sig själv och sitt ego framför det amerikanska folkets vilja. Den här fegisen borde göra det rätta och avsäga sig sitt uppdrag”.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.