Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anonym givare ger en miljon – för orgel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Benny Andersson vid jätteorgeln vid Luleå tekniska universitet.
Foto: Kim Högberg

Någon tycker att den enorma orgeln vid Luleå tekniska universitet behöver synliggöras – och skänker en miljon kronor till uppgiften.

– Det här betyder att det finns människor runt omkring oss som tycker att universitetets orgel är ett väldigt intressant instrument och förstår dess potential, säger Monica Johansson, prefekt för Institutionen konst, kommunikation och lärande, vid Luleå tekniska universitet.

Orgeln vid Luleå tekniska universitet är den största i Sverige och invigdes 2012 av Abba-legendaren Benny Andersson.

Då hade orgelbyggaren Gerald Woehl från den tyska firman Orgelbauwerkstatt Woehl hållit på sedan 2006 med att få ordning på alla de 9 000 piporna som orgeln har.

Men nu tycker en anonym bidragsgivare att orgeln exponeras för lite, och skänker en miljon kronor för att orgeln ska få en högre profil.

– Vi är otroligt glada och tacksamma över den här donationen som ger oss möjlighet att utveckla verksamheten med orgeln, säger Monica Johansson.

”Det känns fantastiskt roligt”

Enligt ett pressmeddelande kommer donationen att användas för att skapa konserter och få i gång forskning om orgeln. Målet är att universitetet ska kunna locka organister och andra orgelintresserade från hela världen.

Personen som skänkt pengarna är anonym och har inte ställt några motkrav, som att få gå på konserter eller få sitt namn exponerat.

– Nej, jag vet inte vem den hemliga givaren är. Det känns fantastiskt roligt att det finns människor som på det här sättet vill göra en insats för att främja kulturen, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Orgeln, som är 10 meter bred, 9,5 meter hög, beskrivs som ett instrument där musik från dåtid, samtid och framtid möts.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.