Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Höggs ihjäl efter ”spontant tjafs”

Två pojkar greps efter en dödskjutning i Gävle den 5 november.
På tisdagskvällen mördades en man i 25-årsåldern på Söder i centrala Gävle.
Foto: Roger Nilsson

Under tisdagskvällen knivmördades en 27-årig man på Söder i centrala Gävle och en person sitter anhållen som misstänkt för dådet. 

Gävlepolisen ska nu hantera tre mordutredningar och flera grova våldsbrott. 

Enligt uppgifter till Expressen mördades mannen efter ett bråk som ska ha uppstått under kvällen. 

– Det är så det går till nu för tiden, man stör sig på någon eller tjafsar och då är det inte tillräckligt med ord längre, säger en person med insyn i händelsen. 

Gästrikland plågas av en pågående våldsvåg med tre mord och andra grova brott under de senaste veckorna. 

Det senaste inträffade under tisdagskvällen i området Kristinaplan, på Söder i Gävle. 

Polisen fick larmet klockan 21.52 och patruller och ambulans kunde snabbt konstatera att 27-åringen, som kopplades till kriminella miljöer och var känd av polisen sedan tidigare, var död. 

Enligt uppgifter till Expressen blev mannen – som är hemmahörande i en annan stad – knivhuggen till döds efter ett bråk som ska ha uppstått under kvällen. Han ingår i polisens kartläggning över kriminella personer i Gästrikland men ska inte ha varit inblandad i någon av de tidigare händelserna i länet. Bland annat två mord: 

Den 26 oktober sköts en 16-årig pojke ihjäl på en gångbro i Sandviken. 

Den 6 november sköts en man i 25-årsåldern ihjäl i Gävlestadsdelen Sätra. 

– Han hade mycket allvarliga skador som någon har åsamkat honom, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson till Arbetarbladet

”Inte tillräckligt med ord längre” 

Personer med insyn i tisdagens mord säger att mordoffret är känd av polisen sedan tidigare, men inte har varit inblandad i någon av konflikterna som pågår i staden. 

Den anhållne mannen umgås i samma kretsar. 

– Det har inte med kriminella uppgörelser att göra, det var ett tjafs som uppstod på kvällen. Det är isolerat från andra händelser som har hänt i Gävle. 

Mordoffret ska ha varit hemmahörande på en annan ort men haft kopplingar till Gävle på olika sätt. Vapnet ska ha varit en kniv, och många oroar sig för att tröskeln för att ta till våld är extremt låg efter senaste tidens mord. 

– Det är så det går till nu för tiden, man stör sig på någon eller tjafsar och då är det inte tillräckligt med ord längre, säger en källa till Expressen. 

”Klart att det är ansträngt” 

Gårdagens dåd gör att Gävleborgspolisen nu hanterar tre mordutredningar. 

Ytterligare grova våldsdåd, som en benskjutning i närheten av Gävles tågstation den 30 oktober och en man som hittades mycket allvarligt misshandlad på Rådhustorget i staden den 29 oktober bidrar till polisens arbetsbörda. 

– Det är klart att det är ansträngt. Vi fördelar om resurser internt och ska klara av det här, säger Temo Allenbäck till Arbetarbladet. 

Polisen gick tidigare under dagen ut med att man inte heller ser någon koppling mellan tidigare mordfall eller våldsbrott, och tisdagens händelse. 

– Det är inget som kopplar det här till de övriga händelserna som vi ser just nu i alla fall, säger Temo Allenbäck till tidningen. 

Expressen på plats i Gävle vid ett mord den 5 november.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.